21

Val kabinet brengt Portugal dichterbij economische afgrond

Beroep op EU-noodfonds waarschijnlijk. Rutte: Aannemen van bezuinigingsmaatregelen voorwaarde voor financiële steun

Na het ontslag van de Portugese minister-president José Socrates is het zeer waarschijnlijk dat Portugal gebruik moet maken van financiële steun uit de EU. De redding zou tussen de 60 en 70 miljard euro gaan kosten, voorspelt de eurosceptische denktank Open Europe.

Portugal wordt waarschijnlijk het derde land naar Griekenland en Ierland dat door de EU en het Internationaal Monetair Fond (IMF) gered moet worden. Socrates nam woensdagavond ontslag nadat het Portugese parlement geen goedkeuring gaf aan de bezuinigingsplannen van de premier.

Mark Rutte zei donderdag dat Portugal de nieuwe bezuinigingsplannen moet aannemen als voorwaarde om gebruik te maken van het steunfonds van de EU, meldt het Financieel Dagblad.

We zijn natuurlijk allemaal bezorgd en we hadden graag gezien dat onze collega’s de bezuinigingsmaatregelingen door het parlement zouden hebben geloosd”, zegt Rutte. “Als ze willen gebruik maken van het stabiliteitsfonds, moeten ze ook bereid zijn om een nieuw bezuinigingspakket aan het parlement voor te leggen”, voegt hij toe. “Dat zal altijd een soort van voorwaarde voor Europa zijn om hen te helpen.

De Portugese minister Pedro Silva Pereira zegt er echter alles aan te doen om Europese steun te vermijden. Hij gelooft er in dat de financiële steun uit Europa is te vermijden. Portugal heeft een flink begrotingstekort. Socrates wilde fors hervormen, maar de oppositie vond de maatregelen te hard.

Financieel Dagblad: Rutte: Bezuinigingsplannen voorwaarde steun Portugal
De Morgen: Financiële redding van Portugal zal 70 miljard euro kosten

cc-foto: Goulao

Geef een reactie

Laatste reacties (21)