7

Valentijnsroos niet lief voor milieu

Milieu Centraal: 'Geef een potplant cadeau'

De miljoenen rozen die vandaag op Valentijnsdag over de toonbank gaan is geen lief gebaar voor het milieu. Naast de tonnen CO2 die worden uitgestoten brengt de industrie groot water- en pesticidegebruik met zich mee.

Het Amerikaanse tijdschrift Scientific American maakte een overzicht van de milieueffecten van Valentijnsdag. 

Te beginnen met het klimaat”, stelt het artikel. “De meeste rozen in de Verenigde Staten en Europa zijn geïmporteerd uit warmere klimaten. Het vlieg- en wegtransport om ze tot in onze bloemenwinkels te krijgen, leidt tot de uitstoot van duizenden tonnen CO2-uitstoot in de atmosfeer.

De 100 miljoen rozen die in Amerika speciaal voor valentijnsdag worden gekweekt zijn goed voor een CO2-uitstoot van 9000 ton. Ook gekweekte rozen zijn geen oplossing blijkt uit onderzoek van de Britse Cranfield University. Voor die rozen is nog meer energie nodig dan voor bloemen uit bijvoorbeeld Kenia. Ook leidt de bloementeelt tot een hoog waterverbruik en zijn de grote hoeveelheden pesticiden schadelijk voor het milieu.

Milieucentraal adviseert de romanticus een liefdesgedicht te schrijven. Wie toch een bloemetje wil geven kan beter seizoensbloemen of bloemen met een eco- of fairtradelabel cadeau te geven. Ook een potplantje is beter omdat die bij een goede verzorging veel langer mee gaat dan snijbloemen.

De Wereld Morgen: Koop mooi potplantje, Valentijnsrozen niet lief voor milieu

cc-foto: Judepics

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (7)