307

Valt het CDA uiteen?

Rechtse vleugel niet eens met 'linkse koers'... Afsplitsing dreigt

Binnen de rechterflank van het CDA is er onvrede over de geplande nieuwe ‘linkse’ koers. Zuidelijke CDA’ers speculeren nu zelfs over een afsplitsing van de partij. Dat schrijft het AD.

Update 7.30

Vicepremier Maxime Verhagen waarschuwde er al voor: Als het CDA de ‘hoog moreel verheven’ discussie over een andere partijkoers zou voeren, moet er rekening gehouden worden met een scheuring. Dat lijk nu werkelijkheid te worden.

In het zuiden van het land zijn de CDA’ers het allerminst eens met de aangekondigde ‘linkse’ koers die de partij wil voeren. Rechtse CDA’ers vrezen dat er meer terrein wordt verloren op de VVD en de PVV. De Limburgse senator René van der Linden verklaart desgevraagd:

Ik kan niet ontkennen dat dergelijke gedachten er zijn.”

Ze dreigen nu met een semi-Duitse afscheiding. De Beierse CSU – de zusterpartij van de landelijke CDU in Duitsland – dient als voorbeeld. 

Eerder:

Het CDA maakt zich op voor een ruk naar links. Althans, als we de nieuwe toekomstvisie moeten geloven. Zo wil de partij onder meer de hypotheekrenteaftrek aanpakken, minder nadruk leggen op cultuurverschillen tussen allochtonen en autochtonen en meer aandacht voor duurzaamheid. Ofwel: het tegenovergestelde van het huidige kabinetsbeleid. Dat meldt onder meer de Volkskrant.

Onder leiding van oud-minister Aart Jan de Geus zouden de plannen zijn opgetekend in het zogenaamde Strategisch Beraad, dat de partij weer op de politieke kaart moet zien te krijgen. Het CDA toont forse zetelverlies in de peilingen. De definitieve versie van de nieuwe toekomstvisie wordt bepaald tijdens het volgende CDA-congres op 21 januari.

De Volkskrant: ‘CDA overweegt ruk naar links’

Geef een reactie

Laatste reacties (307)