136

Van Aartsen verbiedt nieuwe protestmars door Schilderswijk

Update: Wilders twijfelt aan doorgang anti-IS demonstratie ... Verwachte ongeregeldheden, opkomst en dreiging geweld reden voor verbod

De Haagse burgemeester Jozias van Aartsen verbiedt een nieuwe protestmars door de Haagse Schilderswijk. Hij vindt de kans op rellen te groot, melden bronnen in het Haagse stadhuis.

Van Aartsen zal zijn besluit waarschijnlijk donderdagavond bekendmaken tijdens een spoeddebat met de gemeenteraad over de recente betogingen in de stad. Afgelopen zondag liep een anti-IS-protest in de Haagse wijk net niet uit de hand. De politie moest voorkomen dat demonstranten slaags raakten met IS-sympathisanten en jongeren uit de Schilderswijk.

De organisatie Pro Patria, een gelegenheidsorganisatie met daarin een aantal mensen uit het rechts-radicale milieu, maakte daarop bekend een nieuwe anti-IS-protestmars te organiseren op 20 september. PVV-leider Wilders riep vervolgens duizenden mensen op naar dit protest te komen “om te laten zien dat er geen plaats is voor ‘shariafascisten’ in de wijk”. Ook wanneer de mars verboden zou worden, zei Wilders desnoods zelf met de Nederlandse vlag door de wijk te gaan paraderen.

Van Aartsen vindt dat er teveel risico’s verbonden zijn aan het laten doorgaan van de demonstratie. Jongeren uit de wijk zijn bezig hulptroepen in te schakelen om de protestmars, desnoods met geweld, tegen te houden. De ongeregeldheden, de verwachte opkomst en de dreiging van een gewelddadige botsing tussen betogers en jongeren uit de wijk zijn voor Van Aartsen redenen de protestmars te verbieden. Vermoedelijk moeten de betogers dan uitwijken naar het Malieveld.

Update 20.30
Zoals verwacht heeft burgemeester Van Aartsen donderdag een nieuwe betoging in de Schilderswijk verboden. Voorlopig wordt in de Haagse wijk geen enkele demonstratie meer toegestaan. Dat meldt onder meer NOS.

De burgemeester zei dat hij demonstraties met pijn in zijn hart verbiedt. Demonstraties verbieden gaat volgens hem tegen de democratische principes in, maar om de goedwillende Schilderwijkers te beschermen tegen radicalen van verschillende kanten ziet hij zicht toch genoodzaakt de demonstraties te verbieden.  “Ideologische pyromanen brengen onze stad in gevaar”, aldus de burgemeester.

PVV-fractielid Leon de Jong roept mensen op om toch te gaan demonstreren in de Schilderswijk. De PVV’er deed de oproep tijdens het spoeddebat over betogingen in de Haagse Schilderswijk. De Jong meent dat burgemeester Van Aartsen voor radicale moslims buigt, door alle demonstraties in de wijk voorlopig te verbieden.

Update 7.45
In een reactie op het besluit van burgemeester Van Aartsen om geen betoging in de Schilderswijk toe te staan heeft Geert Wilders laten weten dat hij dan twijfelt of de geplande anti-IS demonstratie wel door moet gaan. Een demonstratie tegen de radicale ISIS-terreurgroep moet in de Schilderswijk plaatshebben of anders niet doorgaan, aldus Wilders. Hij noemt een demonstratie op een andere lokatie ‘capitulatie’. Toch sluit Wilders nog niet geheel uit dat hij actie gaat ondernemen. Is alleen met vlag door de wijk lopen ook een demonstratie volgens de wet, vroeg hij zich af.

AD: Van Aartsen verbiedt nieuwe demonstratie Schilderswijk

cc-foto: Gerard Stolk

Geef een reactie

Laatste reacties (136)