Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Van Aartsen verbiedt risico-demonstraties in woonwijken in Den Haag

  •  
20-08-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
aartsen.jpg
Burgemeester kondigt verbod voor twee maanden af 
De komende maanden mag in geen enkele woonwijk in Den Haag gedemonstreerd worden. Zogenaamde ‘risicodemonstraties’ zijn er verboden. Dat heeft burgemeester Jozias van Aartsen woensdag bekend gemaakt. Eerder verbood de burgemeester al demonstraties door de Schilderswijk.
In een brief aan de gemeenteraad schrijft de burgemeester dat álle risicodemonstraties in álle woonwijken verboden gedurende twee maanden verboden zijn. Voor betogingen waarbij gevreesd wordt voor ongeregeldheden geldt een beperking: ze mogen alleen op locaties die geschikt zijn worden gehouden.
Om te bepalen welke demonstraties wel of geen risico vormen, wordt naar een aantal factoren gekeken, waaronder naar de kans op ‘vermenging van groepen’, die kunnen leiden tot confrontaties. Ook moet de veiligheid van inwoners en actievoerder kunnen worden gewaarborgd, zonder dat een complete wijk of een deel daarvan afgesloten hoeft te worden. “Er is er maar één de baas op straat: dat is de politie”, aldus Van Aartsen.
Eerder wees een aantal hoogleraren staatsrecht Van Aartsen er nog op dat een algemeen demonstratieverbod niet rechtsgeldig zou zijn: iedere demonstratie moet apart worden beoordeeld. Emeritus hoogleraar staatsrecht Jit Peters:
Omdat Van Aartsen de formulering ‘in het beginsel’ gebruikt houdt hij de ruimte open om toch een demonstratie toe te staan. Daarmee is het geen algemeen demonstratieverbod.
cc-foto: Gerard Stolk

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.