32

Van Aartsen wil minister van Vluchtelingen

Jozias van Aartsen, burgemeester van Den Haag, vindt dat er een speciale minister moet komen voor vluchtelingenzaken. In het radioprogramma Tros Kamerbreed besprak hij de notie dat er een minister moet komen met in de portefeuille ‘alles wat te maken heeft met de komst van vluchtelingen’. Volgens de burgervader doen zijn collega’s in de Tweede Kamer echt wel hun best, maar ‘veel coördinatie kan ik daar niet in ontwaren’:

Je hebt er een projectminister voor nodig, iemand die echt de touwtjes in handen kan nemen. En gegeven het probleem waarvoor we staan: doe dit nu, experimenteer hiermee.

In het programma echode hij ook het commentaar van de VVD-fractievoorzitter in de Eerste Kamer, Annemarie Jorritsma, dat het ministerie van Veiligheid en Justitie te groot is geworden. Als het aan Van Aartsen ligt wordt de politie na de volgende verkiezingen weer bij het ministerie van Binnenlandse Zaken ondergebracht. Dat het ministerie de boel niet onder controle heeft lijkt evident. Vorig jaar werden zowel minister Ivo Opstelten als staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie gedwongen om op te stappen na een vernietigend rapport over een omstreden deal met drugscrimineel Cees H. De opvolger van Opstelten, Ard van der Steur, ligt momenteel eveneens onder vuur.

Cc-foto: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (32)