40

Van Baalen wil niks zeggen over donaties van rijke vrienden

EU-lijsttrekker VVD weigert inzage in jaarverslagen van zijn stichting: 'We hebben geen publicatieplicht'

EU-lijsttrekker voor de VVD, Hans van Baalen, weigert inzage te geven in de boekhouding van een stichting waarmee hij donaties incasseerde van onder anderen zakenvrouw Nina Brink. Van Baalen zegt zelf transparant te zijn over de vijf jaar dat de organisatie bestond, maar dat weerhoudt hem er niet van om jaarverslagen geheim te houden. Dat meldt het AD vandaag.

Van Baalen gaf eerder al toe giften van ex-World Online-topvrouw Brink, multimiljonair Rob Thielen, honorair consul van Israël John Manheim en zakenman Antonie Dake te hebben gekregen. Het zou gaan om 18.000 euro, maar of dat alle donaties zijn en wat er precies met het geld is gebeurd, is onmogelijk te controleren. De EU-lijsttrekker weigert namelijk inzage te geven in de boeken van de stichting Vrienden van Hans van Baalen, die inmiddels is opgeheven.

De VVD’er zegt ‘geen publicatieplicht’ te hebben, maar liet zondag wel halsoverkop een ‘rapport van bevindingen’ in elkaar draaien door een klein accountantskantoor dat niet eerder bij de stichting was betrokken. Het rapport is zeer beperkt en heeft niet dezelfde status als een jaarverslag met accountantsverklaring. Waarom Van Baalen die niet wil tonen is onduidelijk.

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra is van mening dat de Van Baalen met het noemen van donateurs voldoende transparant is. Volgens Van Baalen zijn de donaties gebruikt om 40.000 euro aan schulden te vereffenen die hij maakte bij een interne strijd om het Europese lijsttrekkerschap in 2008. Een woordvoerder van de VVD laat weten dat de partij de boekhouding nooit heeft ingezien: “Dat hoefde destijds ook nog niet.” De VVD kent sinds dit jaar aangescherpte regels op dat gebied, nadat de partij vorig jaar van het ene belangenverstrengelingschandaal naar het andere rolde.

AD: Van Baalen weigert inzage in donaties van rijke vrienden

cc-foto: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (40)