33

Van Dale geeft uitsluitsel: New York Pizza is fastfood

New York Pizza is een fastfoodketen, geen restaurant. Dat heeft de rechter woensdag besloten. Dit betekent dat de pizzaketen geen nieuw filiaal mag openen in de Ferdinand Bolstraat in Amsterdam.

Stadsdeel Zuid in Amsterdam had het filiaal van New York Pizza geweigerd omdat de keten volgens het stadsdeel een fastfoodgelegenheid is en geen restaurant. Een vestiging van New York Pizza in het pand aan de Ferdinan Bolstraat zou daarom niet overeenkomen met het bestemmingsplan. De pizza-keten stapte naar de bestuursrechter om af te dwingen dat het wel als restaurant zou worden aangemerkt. De rechter heeft echter geoordeeld dat New York Pizza een fastfoodrestaurant is.

De rechter had het woordenboek nodig om tot die conclusie te komen. De Dikke van Dale omschrijft fastfood als voedsel met geen of korte bereidingstijd, dit geldt ook voor pizza. Bovendien verblijven klanten van de pizza-keten vaak niet langer dan 30 minuten in een filiaal, de pizzaketen kan daarom volgens de rechter niet doorgaan als restaurant en dus mocht het stadsdeel een vergunning voor het filiaal weigeren. Daarnaast is de rechter het eens met het stadsdeel dat de vestiging overlast zou veroorzaken in de toch al drukke buurt.

Het is nog niet bekend of New York Pizza in beroep gaat tegen de uitspraak.

Bron: NOS, Parool

Geef een reactie

Laatste reacties (33)