193

Van Dam versus Samsom

UPDATE: Tweede Kamerleden Martijn van Dam en Diederik Samsom stellen zich kandidaat.

PvdA-Kamerlid Martijn van Dam heeft zich als eerste Kamerlid officieel kandidaat gesteld om partijleider Job Cohen op te volgen. Hij wil dat de PvdA weer ‘de partij van de mensen wordt en niet van de bestuurders’. Het is volgens hem tijd voor een nieuwe generatie die moet zorgen dat mensen weer greep krijgen op hun eigen leven en dat mensen meer macht krijgen. Update: Ook Tweede Kamerlid Diederik Samsom stelt zich kandidaat om partijleider Cohen op te volgen. Samsom maakte dit middels een brief aan de PvdA-leden bekend.

Update donderdag 23 februari

Martijn van Dam beet woensdagavond de spits af bij De Wereld Draait Door en kreeg gelijk een overhoring over cijfers. Diederik Samsom zat in P&W en kreeg de vraag voorgelegd hoe hij op Wilders had gereageerd toen hij Cohen de bedrijfspoeder van het kabinet noemde. Hij zei: ‘Steek het daar waar de zon niet schijnt’.

Martijn van Dam bespreekt zijn eerste campagnedag in een videodagboek. Bekijk hier hoe hij terugblikt op onder meer zijn optreden bij De Wereld Draait Door.

Update 18.20
Na Martijn van Dam heeft ook Tweede Kamerlid Diederik Samsom zich kandidaat gesteld, door een brief aan de PvdA-leden te sturen. Samsom schetst in de brief dat de idealen van de partij niet aan betekenis hebben ingeboet, maar ‘als die niet vertaald worden in heldere keuzes er alleen getob over de koers overblijft’. Dat schrijft de website Nu.nl. Samsom wil zich onder meer hard maken voor het openbreken van de arbeidsmarkt voor gehandicapten, het omvormen van de hypotheekrenteaftrek en investering in duurzame energie. Ook wil hij het loongebouw doorbreken om ervoor te zorgen dat een leraar meer kan verdienen dat een schoolleider en een wijkagent meer dan de bureauchef. Samsom: “Want alleen zo houd je de beste mensen waar ze het hardste nodig zijn.”

Eerder:

Van Dam lanceert zijn campagne op zijn eigen site en zijn Facebook. Centraal thema in zijn boodschap is dat mensen niet langer overvleugeld moeten worden door grote bedrijven of instituties. Als voorbeeld noemt hij bedrijven die reorganiseren waardoor aandeelhouders anderhalf procent meer wist maken, maar ook woningbouwverenigingen die hun geld niet in huizen, maar in financiële producten stoppen.

Momenteel houdt de 34-jarige Van Dam zich als Kamerlid bezig met integratie, media en Nederlands-Antilliaanse en Arubaanse zaken. Eerder was hij buitenlandwoordvoerder. Hij behoort tot de liberale vleugel van de PvdA.

Andere kandidaten die genoemd worden voor het partijleiderschap van de PvdA zijn Diederik Samson, Mariëtte Hamer en Ronald Plasterk. Zij hebben zich nog niet officieel gepresenteerd. Lodewijk Asscher zei vandaag tegen AT5 pas in de zomer van 2013 te beslissen of hij zich kandidaat stelt voor het PvdA-leiderschap.

Volkskrant: Martijn van Dam wil PvdA leiden

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (193)