137

Van der Laan burgemeester Amsterdam

Burgemeester Jorritsma van Almere als eerste voorgedragen door vertrouwenscommissie ... Weblog Amsterdam Centraal: 'Geen machtsspel, gewoon macht van de cijfers'

De Amsterdamse gemeenteraad heeft Eberhard van der Laan voorgedragen als nieuwe burgemeester van Amsterdam.

Dat meldt AT5. Eerder op de avond meldde AT5 nog dat de vertrouwenscommissie Annemarie Jorritsma als eerste kandidaat had voorgedragen en Eberhard van der Laan als tweede. Roger van Boxtel zou ook hebben gesolliciteerd, maar werd niet als kandidaat voorgedragen.

Van der Laan wilde niet uitgebreid reageren op het nieuws, maar noemt het ‘een voorrecht’:

Het is nog maar een voordracht. Ik ben ontzettend blij dat de raad mij het vertrouwen heeft geschonken voor deze prachtige functie.

Eberhard van der Laan studeerde rechten in Amsterdam. Hij was lid van de Amsterdamse gemeenteraad van 1990 tot 1998, onder andere als fractievoorzitter van de PvdA-fractie. In 2008 volgde hij Ella Vogelaar op als minister voor Wonen, Wijken en Integratie.

Het kabinet moet de benoeming nog goedkeuren.

Update 24-06 Het ‘passeren’ van Jorritsma is minder spectaculair dan veel media suggereren, meldt weblog Amsterdam Centraal. In de voordrachtscommissie zijn alle negen gemeenteraadsfracties met één lid vertegenwoordigd. Het weblog speculeert dat Van Boxtel als eerste afviel en dat de commissie stemde over Jorritsma en Van der Laan. Als Jorritsma in de commissie vijf stemmen kreeg en Van der Laan vier, is zij dus de eerst voorgedragen kandidaat.

VVD, CDA, D66, Red Amsterdam en Trots op Nederland voor Jorritsma en PvdA, GroenLinks, SP, PvdD voor Eberhard van der Laan, oftewel vijf tegen vier voor Jorritsma. Bij de stemming in de gemeenteraad ging daarna ook opeens het aantal zetels per partij tellen. En zo kom je bij dezelfde verhouding tussen partijen opeens op een andere uitslag: 19 tegen 26. Een verschil van zeven zetels, in een raad waar een meerderheid van 23 zetels voldoende is. Niks bekokstoofd dus, niks machtsspel van de PvdA, maar puur de macht van de aantallen.

Amsterdam Centraal zat er niet ver naast: uiteindelijk won Van der Laan met 22-18 (en drie blanco), aldus AT5.

Geef een reactie

Laatste reacties (137)