40

Van der Laan: ‘Ik laat me niet bang maken door een stel freaks’

Video: burgemeester Amsterdam maant tot kalmte, waarschuwt ervoor om angst niet te laten leiden tot het aantasten van burgerlijke vrijheden

Angst is een slechte raadgever, dat leek de centrale boodschap van de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan bij zijn optreden in het VARA-programma De Wereld Draait door. Van der Laan, die zei ‘oud genoeg te zijn om te hebben meegemaakt wat er in Duitsland gebeurde ten tijde van de Rote Armee Fraktion’ waarschuwde ervoor om niet ‘te bang te worden’ en met een overdaad aan publieke beveiliging een politiestaat te creëren: “Dan zijn die vrije waarden – waar men op mikt – in onze open en vrije samenleving, die gaan d’r aan.”


Van der Laan begrijpt weliswaar de angst, maar waarschuwt dat terroristen garen spinnen bij hysterie en overdreven veiligheidsmaatregelen:

Ik snap heel goed dat mensen hiervan schrikken, dat is de bedoeling van terroristen. Zo maak je samenlevingen bang. De enige manier om te winnen is ons te realiseren dat wij met veel meer zijn, wij zijn met miljarden, zij zijn een paar. 

Dit gaat niet in een paar maanden, of zelfs in een paar jaar voorbij. Er zijn al een tijd beveiligingsmaatregelen genomen. Maar dat doen we niet om alle mensen vals gerust te stellen, met het idee dat hier niks kan gebeuren. Als we overal politie zetten dan krijgen we een politiestaat.

Is het fijn als we moeten slalommen tussen militairen en politiemensen, als de kans helemaal niet zo groot is? Is dat het waard?

We moeten ons niet in de kaart laten spelen door een stel freaks, die zo misschien het idee krijgen dat ze gewonnen hebben.

Cc-foto: screenshot DWDD

Geef een reactie

Laatste reacties (40)