62

Van der Laan is kandidaat burgemeester van Amsterdam

PvdA Amsterdam: 'Hij kent de harde kant van de stad' ... Voormalig minister van Wonen, Wijken en Integratie trekt zich terug van PvdA-kandidatenlijst voor Kamerverkiezingen

De voormalig minister van Wonen, Wijken en Integratie Eberhard van der Laan stelt zich kandidaat voor het burgemeesterschap van de hoofdstad. Hij trekt zich hierbij ook terug van de PvdA-kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen.

Door redactie Joop

Van der Laan zei eerder dat hij door wilde als Tweede Kamerlid. Nu hij zich beschikbaar heeft gesteld voor het burgemeesterschap vindt hij het “niet zuiver om zijn kandidatuur voor de Tweede Kamer te handhaven”, zo heeft de PvdA maandag gemeld.

De oud-minister is momenteel als informateur betrokken bij de vorming van een nieuw college van bestuur voor de hoofdstad. Voordat de 54-jarige Van der Laan minister werd in het kabinet Balkenende-IV, zat hij acht jaar in de Amsterdamse gemeenteraad en werkte hij 25 jaar als advocaat. 

De Amsterdamse PvdA noemt Van der Laan “een interessante kandidaat”. Fractievoorzitter Frank de Wolf laat weten:

Hij is een Amsterdammer in hart en nieren. Hij weet veel van de politiek en sociale en maatschappelijke onderwerpen in Amsterdam, en kent ook de harde kant van de stad. Als minister liet hij zien dat hij goed kan besturen.

Het hele traject voor de benoeming begint aanstaande woensdag. Dan stelt de gemeenteraad het profiel vast van de nieuwe burgemeester en wordt een vertrouwenscommissie ingesteld. Andere gegadigden kunnen zich tot die tijd nog melden. Van der Laan is de eerste die zich publiekelijk kandidaat heeft gesteld.

Geef een reactie

Laatste reacties (62)