3

Van der Laan: opvang asielzoekers is geen nieuw asielbeleid

Amsterdamse burgemeester zet zich in voor opvang én terugkeer 'ongedocumenteerden'

De gemeente Amsterdam gaat zich actief bezig houden met de opvang én de terugkeer van de groep uitgeprocedeerde asielzoekers die sinds meer dan een jaar op verschillende plekken in de stad verblijft. Dat zegt burgemeester Eberhard van der Laan maandag in een interview met NRC Handelsblad.

De gemeente vangt 159 asielzoekers voor de komende zes maanden op in de oude gevangenis aan de Havenstraat. De burgemeester zegt daarnaast dat hij diplomaten uit landen waar de betrokken asielzoekers vandaan komen, actief gaat benaderen voor hulp bij hun terugkeer. Van der Laan:

Als burgemeester van Amsterdam ontvang ik regelmatig consuls en ambassadeurs van Afrikaanse landen. Dat vinden die diplomaten leuk. Maar de volgende keer dat ze komen heb ik wat te bespreken. Deze landen doen vaak moeilijk als het gaat om het toelaten van gevluchte landgenoten die willen terugkeren.

Nu zal ik van de gelegenheid gebruik maken om niet alleen een borreltje of een kopje koffie met ze te drinken, maar ook te vragen hoe dat zit met die medewerking aan de terugkeer van hun landgenoten. En ik wil boter bij de vis.

In de komende zes maanden moet de groep wel werken aan “een oplossing voor de eigen situatie”. “De oplossing zal in veel gevallen bestaan uit werken aan terugkeer”, aldus de burgemeester.

Deze jongste regeling is een tegemoetkoming ten opzichte van eerdere voorstellen van Van der Laan en van staatssecretaris Teeven (Justitie). Van der Laan: 

Wat ik in het afgelopen jaar heb geleerd, is dat de ongedocumenteerden – laat ik hen zo maar even noemen – zolang zij op straat moeten overleven, niet in de juiste stemming zijn om rustig na te denken over hun toekomst en hun terugkeer. Daarom moet je die rust voor ze creëren met stabiele opvang.

Toch is Van der Laan ook streng. “Zes maanden = zes maanden. 159 = 159. En opvang = géén nieuw asielbeleid.”

NRC: Van der Laan zet zich in voor opvang én terugkeer van asielzoekers

Foto-cc: Wij krijgen kippen

Geef een reactie

Laatste reacties (3)