61

Van der Laan past uiterlijk Zwarte Piet aan

'Het domme, volgzame karakter moet er uit! Maar de schoorsteen blijft'

“Zwarte Piet zoals we die kennen, zal gaan veranderen.” Dat zei de Amsterdamse burgemeester Eberhart van der Laan in een toelichting op het besluit om in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechter over de sinterklaasintocht. Van der Laan heeft toegezegd dat de ‘negroïde stereotypering’ zal verdwijnen, maar belooft dat de traditie niet wordt aangepast.

Ook zal Amsterdam vasthouden aan de lijn van het afgelopen jaar. De pieten zullen verschijnen zonder kroeshaar, oorbellen en rode lippen. Van der Laan vindt dat ‘het domme, volgzame en onderdanige karakter’ eruit moet. “Natuurlijk blijft de schoorsteen. Dat is het probleem niet, er is niets koloniaal aan door de schoorsteen gaan.”

De afgelopen tijd is er veel overleg geweest tussen het Amsterdamse Sinterklaarcomité, diverse actievoerders, de NTR en minister Asscher. De algemene strekking uit die gesprekken was dat “de intocht op tv wel op één lijn moet liggen met wat er in de andere steden gebeurt.”

Of de Amsterdamse Piet een voorloper zal zijn op de Pieten elders in het land, is nog niet zeker. Asscher en de NTR hopen dat dit wel het geval zal zijn. Wat Van der Laan betreft is de discussie over Zwarte Piet nu voorbij.

Maar ik ben realistisch en denk dat die nog langer doorgaat. Ik hoop dat er een angel uitgetrokken wordt en men nu zegt: Als Sinterklaas op deze manier gevierd gaat worden, blijft het een feest voor iedereen. Dan wordt Sint weer wat hij was: een lieve en geliefde traditie waar iedereen blij mee is.

NOS: Uiterlijk Zwarte Piet gaat veranderen

cc-foto: Joey Johannson

Geef een reactie

Laatste reacties (61)