0

Van der Laan: ‘Stop de remigratie’

Minister stoort zich aan terugkeerideaal … ‘Sparen voor huis in land van herkomst slecht voor integratie’

Minister Van der Laan van Integratie wil af van de remigratie. Het ideaal van de terugkeer naar land van herkomst op latere leeftijd geeft hem een ‘onbehaaglijk gevoel’.

Door redactie Joop

Van der Laan sprak gisteravond in het parlement tijdens de behandeling van de begroting van zijn departement. Voor remigratie bestaan nu nog subsidie- en hulpregelingen. De minister wil voortaan alleen nog eerste generatie immigranten die niet kunnen aarden in Nederland te helpen bij terugkeer naar het land van herkomst. Een plan daartoe wordt binnenkort in de ministerraad besproken. Van der Laan had eerder dit jaar al aangekondigd de remigratiewet tegen het licht te willen houden.

De minister van Integratie, die tijdens het debat consequent sprak van ‘nieuwe Nederlanders’, beschouwt het streven – uiteindelijk – terug te keren naar land van herkomst als slecht voor de integratie. NRC Handelsblad citeert “Ik krijg een onbehaaglijk gevoel als ik zie dat nieuwe Nederlanders hier een huis huren en intussen sparen voor een tweede huisje in Marokko of Turkije. Dat werkt tegen de integratie in.” 

Volgens Van der Laan kan het spaargeld beter besteed worden aan de huidige woonomgeving, ook gezien de enorme financiele inspanningen levert bij het verbeteren van buurten.

Volgens het Nederlands Migratie Instituut (pdf) werden er in de eerste 6 maanden van dit jaar twee keer zoveel voorlichtingsbijeenkomsten over remigratie verzorgd als in 2008.

De voornaamste verklaring ligt in het feit dat de op de Chinese gemeenschap gerichte voorlichtingscampagne veel belangstelling trekt. Chinese migranten zijn sinds medio 2008 een nieuwe doelgroep van de Remigratiewet.

CC foto: Naui

Geef een reactie

Laatste reacties (0)