127

Van der Laan: ‘Straffen illegaliteit onverstandig’

Burgemeester hoofdstad over veiligheid, Ajax-geweld, sociale controle onder taxichauffeurs, coffeeshop-toeristen en andere nationale Amsterdamse kwesties

Hij staat er bekend om dat hij niet treuzelt en heeft een zekere haast bij de aanpak van problemen. De ambtenaren zijn daar inmiddels aan gewend, bekende de Amsterdamse burgemeester Van der Laan bij Buitenhof. Hij stelt zich in het interview opmerkelijk genereus op tegenover andere steden en de rest van Nederland.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Hij wilde praten over de toegenomen veiligheid in de stad maar dat werd verstoord door een ‘wild west’-achtige schietpartij in hartje stad zaterdagavond. Bij deze criminele afrekening vielen twee doden. Van der Laan wijst er op dat ondanks dat griezelige voorval de criminaliteit succesvol wordt teruggedrongen: “Zoek eens een tweede stad in Europa waar overvallen zo teruggebracht zijn”.

Van der Laan vertelt ook dat Amsterdam – en heel Nederland – in het buitenland een heel goed imago heeft vanwege de open, belangstellende instelling en de gastvrijheid van de bevolking. Hij vindt ook niet dat de verhoudingen in Amsterdam verharden, integendeel. Hij looft de instelling van de bewoners die bereid zijn problemen aan te pakken.

Zorgen heeft hij over de strafbaarstelling van illegaliteit, die het kabinet wil doorvoeren.   Interviewer Kees Driehuis ondervroeg hem over de Vluchtkerk waar zo’n honderd illegale vluchtelingen onderdak hebben gevonden. Hij looft dergelijke initiatieven. Hij noemt het voornemen van het kabinet om illegaliteit strafbaar te stellen ‘niet verstandig’ maar zal zich aan de wet houden als die er komt. Hij haalde de actvistenkreet  ‘Geen mens is illegaal’ aan en zei dat die tot nadenken stemt. Bovendien is er het probleem dat er duizenden mensen zijn die niet uitgezet kunnen worden omdat ze nergens welkom zijn.

Geef een reactie

Laatste reacties (127)