Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Van der Laan: wij staan voor onze joodse gemeenschap

  •  
25-01-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vdlaanherdenking300.jpg
Nederland herdenkt de Holocaust, het is vandaag 70 jaar geleden dat de concentratiekampen Auschwitz en Birkenau werden bevrijd
Amsterdam staat volgens burgemeester Eberhard van der Laan voor zijn joodse gemeenschap, dat zei hij vandaag bij de herdenking van de Holocaust in de hoofdstad. De burgemeester hield een toespraak bij het spiegelmonument Nooit Meer Auschwitz, dat is gemaakt door Jan Wolkers. Van der Laan raakte tijdens zijn speech ook aan de recente gebeurtenissen in Parijs.
De speech verwees ook naar het nazisme uit de jaren ’30 en ’40 van de twintigste eeuw, waarin joden stap voor stap uit het openbare leven werden verdreven, voordat zij stelselmatig werden vermoord in concentratiekampen zoals Auschwitz. Van der Laan:
We moeten bedenken wat we moeten doen om opkomend antisemitisme tegen te gaan. Wij waken ervoor ons sluipenderwijs te laten inkapselen door barbarij. En wie om wat voor reden dan ook in de verdrukking komt, kan op bescherming rekenen. We komen in dit land voor elkaar op. Niet alles begint opnieuw alsof er niets is gebeurd.” 
Ook rabbijn Menno ten Brink en minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher waren bij de herdenking aanwezig.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.