45

Van der Laan wijst verplichte wietpas af

Amsterdamse burgemeester is bang voor illegale doorverkoop

Als het aan burgemeester Eberhard van der Laan ligt, komt de verplichte wietpas van minister Ivo Opstelten (Justitie & Veiligheid) er in Amsterdam niet in. Hij heeft ernstige twijfel of de pas drugstoerisme zal tegenwerken. Bovendien vreest hij illegale doorverkoop en straathandel.

Van der Laan vindt dat de 223 coffeeshops in Amsterdam hard worden getroffen voor de maatregel, meldt de NOS.

Ik vrees dat het averechts werkt. Het pasjessysteem werkt in grensgebieden, waar toeristen speciaal naar Nederland komen voor de aanschaf. In Amsterdam is er een hele andere situatie. We hebben in Amsterdam elk jaar vier miljoen toeristen, waarvan we weten dat een miljoen ook voor de coffeeshop komt, maar die komt niet alléén voor de coffeeshop.

Opstelten wil dat grote steden de wietpas introduceren. Daarmee kunnen alleen geregistreerde klanten bij een coffeeshops aan hasj of wiet komen. Met de maatregel wil Opstelten de overlast van coffeeshops in de grensstreek aanpakken, en bovendien zal het drugstoerisme daardoor ook teruglopen, denkt hij.

Een onderzoek van de universiteit van Tilburg toonde eerder aan dat de wietpas averechts werkt. In verschillende gemeenten werd met het systeem geexperimenteerd. Daaruit bleek dat de illegale straathandel groeit wanneer de wietpas wordt verplicht wordt voor het verkrijgen van softdrugs. Van der Laan stribbelt om die reden ook tegen de wietpas. Hij vreest voor meer overlast, criminaliteit en gezondheidsrisico’s als de softdrugs in de illegaliteit belanden. Eindhoven en Maastricht hebben nog geen reactie gegeven aan de minister.

Lees meer op Joop: ‘Wietpas werkt averechts, stimuleert illegale handel’
NOS: Van der Laan: Wietpas werkt niet

Geef een reactie

Laatste reacties (45)