Laatste update 24 januari 2017, 01:22
126

Van der Steur loog Tweede Kamer voor over bonnetjes Teevendeal

De VVD heeft zich opnieuw in de nesten gewerkt met de bonnetjesaffaire over de Teevendeal. Uit een tot nu toe geheime e-mail van minister Ard van der Steur blijkt dat hij bewust belangrijke informatie heeft achtergehouden voor de Tweede Kamer en er vervolgens over heeft gelogen. De mail is in het bezit van Nieuwsuur-verslaggever Bas Haan, die in het boek De rekening voor Rutte de werkwijze van het kabinet-Rutte tijdens de affaire reconstrueert.

Geheime notitie
Aan het begin van de affaire werd in een geheime gespreksnotitie opgenomen welke details en bedragen staatssecretaris Teeven zich herinnerde en die informatie verdween vervolgens in een kluis van het kabinet. De Tweede Kamer vroeg gedurende de hele Teevendeal-affaire herhaaldelijk om exact die informatie, maar kreeg destijds van minister Opstelten te horen dat die niet meer aanwezig was.

Gedonder
Nu blijkt dat Van der Steur niet alleen inzage had in het geheime document, maar dat hij ook in heeft zitten schrappen. Met toevoegingen als ‘dit levert gedonder op, aanpassen’, ‘weghalen, nodigt uit tot discussie’, zorgde de hij ervoor dat in de uiteindelijke antwoorden aan de Kamer ook de passage met cruciale informatie over de deal waarin Fred Teeven als officier van justitie miljoenen overmaakte aan drugscrimineel Cees H. uit de Teevendeal werd geschrapt. VVD-Kamerlid Van der Steur, die minister Opstelten adviseerde om de Tweede Kamer voor te liegen inzake de Teevendeal, werd vervolgens beloond met zijn baan, nadat Opstelten het veld moest ruimen.

Ook premier Rutte wist van het gespreksverslag met de bedragen die Teeven zich herinnerde, maar ontkende publiekelijk zelfs het bestaan van de notitie.

Geef een reactie

Laatste reacties (126)