27

Van der Tak wil rechtser CDA

Ondertussen breekt crisis uit in vredige gemeente Westland, waar Van der Tak burgemeester is

Het CDA is verdeeld, zoveel mag duidelijk zijn door de berichtgeving de afgelopen tijd. Nu er een nieuwe CDA-voorzitter gekozen moet worden, is de strijd tussen de rechterflank en de linkerflank van de partij wederom opgelaaid. Kandidaat voorzitter Sjaak van der Tak vreest dat de partij linksaf slaat als tegenstreefster Ruth Peetoom voorzitter wordt. Bovendien gelooft hij dat zijn partijgenoot niet onafhankelijk is.

Van der Tak, nu nog burgemeester in Westland, zegt in het Nederlands Dagblad: ‘Ruth Peetom heeft toch het profiel om linksaf te slaan. Daar maak ik me zorgen over.’ Zelf wil hij liever een CDA dat rechtse kiezers trekt, maar dan toch ‘zonder zelf rechtsaf te slaan’.

Ook beweert Van der Tak onafhankelijker te zijn dan Peetoom. Van der Tak stelt dat hij zich niet laat sturen, door wie dan ook, en iedereen durft tegen te spreken. Hiermee suggereert hij dat zijn partijgenoot wel te beïnvloeden is.

In de tussentijd is in Van der Taks Westland een politieke crisis uitgebroken. Gemeentebelang Westland heeft dinsdagavond het vertrouwen in coalitiepartij Westland Verstandig opgezegd. Aanleiding voor de crisis is het wel of niet renoveren van een winkelcentrum.

De Volkskrant: Strijd om CDA voorzitterschap wordt harder

Geef een reactie

Laatste reacties (27)