80

Van gematigd tot radicaal; moslimleiders wereldwijd veroordelen IS-daad

'IS-terroristen verdienen doodstraf door kruisiging of afhakken armen'

Mohammed Ahmed al-Tayib, grootimam van de al-Azhar in Caïro, heeft met grote verontwaardiging gereageerd op het nieuws van de verbranding van een Jordaanse piloot door IS. Volgens hem komt de terroristen de doodstraf toe door kruisiging of het afhakken van armen. De grootste groep moslims wereldwijd volgt de al-Azhar-moskee in Cairo.

De Vlaamse nieuwssite Deredactie.be schrijft op haar site:

De video van IS waarop te zien is hoe de gevangen genomen Jordaanse piloot Mu’ath al-Kasasbeh leven verbrand wordt, heeft tot grote verontwaardiging geleid in de moslimwereld, (..) zelfs radicale geestelijken. De belangrijkste van hen is Ahmed al-Tayib (links), de grootimam van de al-Azhar-moskee in de Egyptische hoofdstad Caïro. Volgens hem verdienen de terroristen van IS de doodstraf door kruisiging of het afhakken van armen. Volgens hem verbiedt de islam het verbranden van mensen, zelfs in oorlogstijd.

Ahmad al-Tayib wordt gezien als de voor soennitische moslims belangrijkste juridische en geestelijke leider. Dit gezien zijn functie als grootimam bij de al-Azhar-moskee, mogelijk de belangrijkste organisatie op het gebied van recht en theologie in de soennitische wereldgemeenschap.

Ook de Saudische geestelijke, sjeik Salman al-Awdah, publiceerde woensdag een stuk waarin hij aangaf dat ‘enkel God het recht heeft om iemand met vuur te straffen en dat in het leven na de dood’.  Al-Awdah wordt beschouwd als prominente geleerde van het strikte wahabisme in zijn land.

De Organisatie van Islamitische Coöperatie (OIC) die 52 moslimlanden uit Afrika en Azië vertegenwoordigt, veroordeelt de moord op de Jordaanse piloot scherp, net als het sjiitische Iran.

Deredactie.be: “Kruisig de terroristen van IS”

Cc-foto: Hossam all line

Geef een reactie

Laatste reacties (80)