13

Van Haersma Buma nieuwe fractievoorzitter CDA

CDA houdt vanmiddag een persconferentie

Dinsdag kiest de CDA-fractie een nieuwe voorzitter om fractieleider Maxime Verhagen op te volgen. Wie de kandidaten zijn is nog onbekend, maar de namen Joop Atsma, Sybrand van Haersma Buma, Eddy van Hijum en Henk Jan Ormel circuleren de afgelopen dagen. Naar alle waarschijnlijkheid hebben Sybrand van Haersma Buma en Henk Jan Ormel zich gekandideerd.

Het is wel zeker dat Kamerlid en demissionair minister van Landbouw Gerda Verburg zichzelf niet kandidaat heeft gesteld.

Geen van die vier mannen wilden ingaan op de vraag of ze zich hebben gekandideerd, maar gespeculeerd wordt dat er dinsdag gekozen zal worden tussen van Haersma Buma en Ormel.

Gerda Verburg verklaarde maandag dat fractievoorzitter Maxime Verhagen haar in september heeft benaderd met de vraag of zij hem zou willen opvolgen. De bewindsvrouw heeft besloten zichzelf niet kandidaat te stellen omdat ze liever weer minister wilde worden. Dit laatste zat er niet in. Mark Rutte vult de ministerposten met name met mannen.

UPDATE 23:45

Volgens de Volskrant is van Haersma Buma de belangrijkste kandidaat. Van Haersma Buma staat op nummer 10 op de lijst. Sinds 2002 zit hij in de Tweede Kamer en is hij fractiesecretaris. Ook is hij presidiumlid.

UPDATE 12.11 12:15

Het CDA heeft een nieuwe fractievoorzitter gekozen. Sybrand van Haersma Buma werd al genoemd als belangrijkste kandidaat en is nu gekozen. Hij vervangt Maxime Verhagen die in het kabinet de rol van vice-premier zal vervullen.

De Pers: Twee kandidaten fractieleider CDA

AD: Twee kandidaten voor fractieleiderschap CDA
Trouw: Gerda Verburg geen fractievoorzitter CDA

Geef een reactie

Laatste reacties (13)