144

‘Van Middelkoop verzweeg alternatief Uruzgan’

Minister van Defensie hield NAVO-verzoek voor trainingsmissie achter … Alternatief was voor PvdA aanvaardbaar geweest … Bos: Van Middelkoop wilde ons zo tot voortzetting dwingen

Minister Eimert van Middelkoop (ChristenUnie) heeft tot op het laatst gezwegen over een ander, tweede, verzoek van de NAVO om Nederlands militairen een trainingsmissie in Afghanistan te laten vervullen. Pas toen de val van het kabinet een feit was kwam Van Middelkoop met dit voor de PvdA eventueel aanvaardbare alternatief op de proppen.


Door redactie Joop

Voormalig PvdA-leider en ex-vice-premier Wouter Bos onthult de rol van Van Middelkoop in de actualiteitenrubriek Nova. Het kabinet Balkenende-IV viel omdat de PvdA wilde vasthouden aan de belofte dat de vechtmissie in Uruzgan dit jaar beëindigd wordt. Het CDA, met name minister Verhagen van Buitenlandse Zaken, wilde de missie verlengen onder meer met het argument dat de internationale positie van Nederland verzwakt zou raken bij terugtrekking uit Afghanistan. Een trainingsmissie had een compromis kunnen zijn.

Voorafgaand aan de uitzending meldde Nova:

Uit een portret van het kabinet Balkenende IV, dat morgen wordt uitgezonden in NOVA, blijkt dat dit verlengingsverzoek niet het enige verzoek was wat de NAVO deed. Minister van Defensie Van Middelkoop ontving nog een NAVO verzoek, namelijk van de hoogste generaal van de NAVO; de Supreme Allied Commander, afgekort SACEUR. Van Middelkoop hield dat naar eigen zeggen achter voor de andere ministers en bracht het, diep in de nacht van de laatste ministerraad pas in als alternatief. Maar, zegt Wouter Bos nu: toen was het kabinet feitelijk al gevallen. Wouter Bos neemt het minister Van Middelkoop kwalijk dat hij informatie over een ander NAVO-verzoek heeft achtergehouden. Dit zegt hij vanavond in NOVA: “Je speelt met het lot van een kabinet op zo’n moment, je speelt ook met de verwachtingen van militairen in Uruzgan, ik vind dat echt onverantwoord. Zeker ook voor een minister van Defensie.”

Nova zendt zaterdag een portret uit van het kabinet Balkenende-IV. Zondagavond, komt het onderzoeksprogramma KRO’s Reporter met een reconstructie van de val van het kabinet. Reporter meldt:

 In de laatste ministerraad legt Van Middelkoop het reguliere NAVO-verzoek alsnog op tafel als basis voor een compromis. Volgens PvdA-fractievoorzitter Hamer had haar partij met dàt ‘aantrekkelijke’ verzoek NAVO-verzoek wèl kunnen leven. Maar de reddingspoging door Van Middelkoop komt te laat. De verhoudingen in het kabinet zijn dan inmiddels te verstoord.

In Nova zei D66-leider Alexander Pechtold de verbazing van de PvdA te begrijpen. Hij wil de tweede brief van de NAVO geopenbaard hebben.

Update 4 april (22:20) In KRO’s Reporter ontkent CDA-fractieleider Pieter van Geel dat er twee verschillende Navo-verzoeken, waar in diezelfde uitzending zijn PvdA-collega Mariette Hamer het wel gewoon over heeft, op tafel lagen.

Geef een reactie

Laatste reacties (144)