23

Van Middelkoop wil geheime NAVO-brief openbaren

Minister van Defensie ontkent achterhouden van brief ... Tweede Kamer krijgt brief nu vertrouwelijk ter inzage ... Van Middelkoop weigert te reageren op verwijten van oud-collega Wouter Bos

Demissionair minister Eimert van Middelkoop van Defensie ontkent dat hij een verzoek van de NAVO voor het leveren van trainers in of buiten Uruzgan heeft achtergehouden voor toenmalig vice-premier Wouter Bos. De Tweede Kamer heeft de brief opgevraagd en krijgt hem nu vertrouwelijk te zien.

Door redactie Joop

Van Middelkoop raakte zaterdag in opspraak door een Nova-uitzending waarin de val van het kabinet werd gereconstrueerd. Bos noemde het afgelopen weekeinde onverantwoord dat zijn toenmalige Defensie-collega hem niet tijdig heeft geïnformeerd over de NAVO-wens voor het leveren van trainers. Van Middelkoop zegt nu dat het ging om een algemeen militair verzoek aan alle lidstaten van het militaire bondgenootschap waarvan Bos ook op de hoogte is gebracht.

Om verdere misverstanden te voorkomen, zegt de minister bereid te zijn de vertrouwelijke brief van de opperbevelhebber van de NAVO in Europa (de zogenaamde SACEUR) aan de commandant der strijdkrachten vertrouwelijk ter inzage te leggen in de Tweede Kamer, zo meldt onder meer Trouw. In feite heeft de Tweede Kamer deze brief echter opgevraagd. In reactie op de bewuste Nova-uitzending deed D66-leider Alexander Pechtold al direct dit verzoek.

Deze zogenaamde ‘tweede brief’ is volgens Van Middelkoop van een heel andere orde dan het officiële verzoek van secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen aan Nederland om een jaar langer actief te blijven in de Afghaanse provincie Uruzgan. Dit verklaarde Van Middelkoop dinsdag tijdens het vragenuurtje in de Kamer.

Bos ziet dat nadrukkelijk anders. Hij verwijt Van Middelkoop te hebben gespeeld met het lot van het kabinet en met de verwachtingen van de militairen in Afghanisten. Van Middelkoop wilde niet reageren op dat verwijt.

PvdA-Tweede Kamerlid Martijn van Dam wees erop dat zijn partij bij herhaling voorstellen op tafel had gelegd om de Nederlandse betrokkenheid in Afghanistan na augustus te beperken tot een kleine trainingsmissie elders in het land. Maar die bereidheid was er niet, aldus Van Dam.

Lees ook: ‘Van Middelkoop verzweeg alternatief Uruzgan’

Geef een reactie

Laatste reacties (23)