56

Van Miltenburg: ‘aangifte was niet persoonlijk tegen Voortman’

Kamervoorzitter zegt in brief dat ze geen aangifte deed tegen GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman, maar tegen 'het lekken in zijn geheel'.

De brief is de uitkomst van een lange vergadering van het presidium, het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer. Het presidium laat in de brief weten betreurd te zijn over de zaak rond het lekken van de kandidatenlijst voor de nieuwe Nationale ombudsman en de beschadigde reputatie Linda Voortman.

Voortman werd vorig jaar een maand geschorst nadat zij ervan was beschuldigd de kandidatenlijst naar de Telegraaf te hebben gelekt. De Rijksrecherche concludeerde daarna dat zij niet had gelekt, maar toch werd zij geschorst.

Maar de aangifte tegen het GroenLinks-Kamerlid is dus nooit direct tegen haar geweest, blijkt nu uit de teksten die het presidium woensdagavond vrijgaf. Het is de Rijksrecherche geweest die achter Linda Voortman aanging, zegt het presidium.

Nog niet klaar
Voortman is optimistisch over de kwestie, laat ze aan onder andere de NOS weten. Maar hiermee zijn nog niet al haar vragen beantwoord. Zo wil zij nog steeds weten wie uiteindelijk haar naam naar de Telegraaf heeft gelekt. Volgens Voortman was Van Miltenburg de enige die wist dat zijn van het lekken verdacht was.

De bedoeling is dat Van Miltenburg en Voortman nu bij elkaar komen om de kwestie verder uit te praten.

Eerder woensdag werd nog gespeculeerd over het mogelijke aftreden van Anouchka van Miltenburg. De commotie rond de kamervoorzitter is niet de eerste. Eind 2013 lieten acht fractievoorzitters nog anoniem weten niet tevreden te zijn over haar.

Het presidium vindt echter dat er geen reden is om haar positie hierdoor ter discussie te stellen.

Lees hier de brief van de landsadvocaat over de kwestie en hier de reactie van het presidium.

Lees ook: ‘Aanval op Voortman was wraak‘.

CC foto: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (56)