150

Van Miltenburg levert hamer in

Voorzitterschap door de shredder wegens vernietigen brief ... VVD offert Kamervoorzitter in poging crisis te bezweren

De VVD trekt zijn handen af van partijgenoot en Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg. Volgens de partijtop ‘staat ze er alleen voor’ in haar geblunder rond de Teevendeal. Wanneer zij tijdens de komende debatten in de problemen komt wegens het vernietigen van de klokkenluidersbrief, hoeft ze niet op steun van haar eigen partij te rekenen.


Dat schrijft het AD zaterdag. De stuntelende Kamervoorzitter heeft zichzelf in de nesten gewerkt door de brief te versnipperen en daar mag ze nu op eigen houtje uit proberen te komen. ‘Ze moet zelf naar de overkant zwemmen,’ aldus een prominente VVD’er. ‘Zijlstra pikt haar niet met een bootje op.’ Ook volgens een andere invloedrijke partijgenoot is het geduld met Van Miltenburg op: ‘Iedereen is er helemaal klaar mee.’

Van Miltenburg, misschien wel de minst capabele Kamervoorzitter uit de geschiedenis, ligt vrijwel voortdurend onder vuur vanuit andere partijen. Tot nu toe werd haar echter altijd de hand boven het hoofd gehouden door haar eigen VVD. Die partij lijkt haar nu op te offeren om verdere schade voor de VVD te beperken. 

De Kamervoorzitter ontving via Nieuwsuur een klokkenluidersbrief waaruit bleek dat de deal tussen Fred Teeven en crimineel Cees H. niet deugde. De VVD-politica besloot de brief vervolgens te vernietigen. Volgens eigen zeggen op verzoek van een journalist van Nieuwsuur, maar die ontkent dat. De onderzoekscommissie Oosting noemde bij de presentatie van het rapport over de louche Teevendeal het optreden van Van Miltenburg ‘minstens onhandig’. 

Van Miltenburg heeft maar liefst 37 vragen van Tweede Kamerleden ontvangen over haar gepruts met de brief. Maandagavond moet zij die allemaal beantwoord hebben. Nadat de Tweede Kamer de commissie Oosting heeft gehoord over het rapport, is het de beurt aan Van Miltenburg zelf om gehoord te worden. Volgens het AD heeft Van Miltenburg een communicatie-adviseur in de hand genomen om zich uit de penibele situatie te kunnen kletsen. Premier Rutte, zelf ook in de penarie om zijn eigen rol in het schandaal, neemt Van Miltenburg nog wel in bescherming.

Update 16.00: Om 17.00 uur zaterdagmiddag zal Van Miltenburg een persconferentie geven in de Oude Zaal van de Tweede Kamer. Bronnen melden aan de NOS dat de Kamervoorzitter aftreedt.

Update 17.00: Anouchka van Miltenburg heeft zojuist aangekondigd per direct af te treden als Kamervoorzitter. Ze zei dat het harde oordeel van de commissie-Oosting teveel schade aan haar functie als voorzitter heeft veroorzaakt en dat ze het ambt hier niet verder mee wil belasten. Van Miltenburg blijft wel aan als Kamerlid voor de VVD.
Na de korte persconferentie was er geen ruimte voor vragen. Onduidelijk is nog wie nu de nieuwe Kamervoorzitter wordt. De eerst-aangestelde vice-voorzitter is Khadija Arib (PvdA), de procedure schrijft voor dat zij nu als eerste in aanmerking komt voor de opvolging. De andere vice-voorzitter is PVV’er Martin Bosma.

De laatste keer dat een Kamervoorzitter vroegtijdig de hamer neerlegde was in 2010. Toenmalig Kamervoorzitter Jeltje van Nieuwenhoven ruilde de functie destijds in voor het fractievoorzitterschap van de PvdA. Het is de eerste keer sinds de Tweede Wereldoorlog dat een voorzitter aftreedt wegens wanprestaties. 

Foto: ANP

Geef een reactie

Laatste reacties (150)