56

Van Miltenburg opnieuw in de problemen

Positie van de Kamervoorzitter in het gedrang

Het blijft onrustig rond de Kamervoorzitter van de Tweede Kamer, Anouchka van Miltenburg. Nu eist GroenLinks Kamerlid Linda Voortman opheldering over de rol die Van Miltenburg heeft gespeeld in de rel rondom Ombudsman-kandidaat van Woerkom

Kamervoorzitter Van Miltenburg komt aan aandacht niet tekort, zo maakte ze de afgelopen weken een aantal blunders. Zo moest ze haar excuses aanbieden aan Partij voor de Dieren Kamerlid Ouwehand toen zij zich, na afloop van een stemming van een motie van wantrouwen van de partij, denigrerend uitliet tegen een medewerker en zei: ‘Much to do about nothing’. Vervolgens maakte ze een flinke blunder doordat ze in een kamerdebat over de ‘Staat van de Europese Unie’ PVV-Kamerlid Beertema aanzag voor een Europarlementariër. Nadat ze ontdekte dat ze een fout had gemaakt zei ze: ‘Ik ben toe aan Paasweekend’. 

Dit zijn kleine akkefietjes die haar handelsmerk lijken te worden maar nu eist GroenLinks Tweede Kamerlid Linda Voortman opheldering over de rol die Kamervoorzitter Van Miltenburg heeft gespeeld in de affaire rondom Ombudsman-kandidaat Van Woerkom. Voortman werd toen ten onrechte verdacht van het lekken van namen van kandidaten voor de functie van de nieuwe Nationale Ombudsman. 

In een brief die Voortman aan het Presidum, het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer, heeft gestuurd zegt ze:

Mijn integriteit is in twijfel getrokken. Het lijkt erop dat mensen mij doelbewust schade hebben willen berokkenen.    

Dat er mensen in de Kamer rondlopen die informatie uit een vertrouwelijk gesprek verdraaien en doorgeven aan De Telegraaf met als enig doel om mij en mijn fractie te beschadigen, heeft mij gechoqueerd.    

De NOS onthulde in juni 2014 de namen van de mensen die hadden gesolliciteerd naar de functie van ombudsman. Om die procedure was veel te doen geweest. ANWB-topman Van Woerkom was benoemd, maar trok zich terug omdat hij in opspraak was geraakt. 

Voortman wil dan ook duidelijkheid over hoe het kon dat van het begin af aan duidelijk was dat zij die lek niet kon zijn maar Van Miltenburg toch aangifte deed tegen haar vanwege het schenden van de vertrouwelijkheid. Dit dus ondanks dat Voortman niet op de hoogte was van alle namen van de kandidaten en van Miltenburg hiervan op de hoogte was. Ook wil ze weten hoe het mogelijk was dat De Telegraaf vervolgens met een reconstructie kon komen van het gesprek dat Voortman had met de Kamervoorzitter. 

Inmiddels heeft het gesprek met Voortman en Van Miltenburg plaatsgevonden, maar wil Voortman niks kwijt over de inhoud van het gesprek. Fractievoorzitter van GroenLinks Bram van Ojik heeft wel gereageerd: ‘Dit was een vertrouwelijk gesprek’ en geeft aan dat er mogelijk een vervolg komt op dit gesprek. 


Geef een reactie

Laatste reacties (56)