39

Van Ojik: GroenLinks moet linkser

GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik kondigt linkse koers aan: partij steunt versoepeling ontslagrecht en verkorting WW níet

GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik heeft in een ledenbrief forse kritiek geuit op de onlangs vertrokken volksvertegenwoordigers en bestuurders van zijn partij. Zo noemt hij de interne lijsttrekkersverkiezing ‘een rommeltje’ en zou de partij regelmatig ‘niet goed bestuurd’ worden. Ook kondigt Van Ojik een nieuwe linkse koers aan op het terrein van de arbeidsmarkt.

Van Ojik kondigt aan dat GroenLinks de versoepeling van het ontslagrecht en de verkorting van de WW, zoals gepland door het huidige kabinet, niet te zullen steunen, ook al stond in het verkiezingsprogramma van GroenLinks een soortgelijk pleidooi. Omdat veel leden hier moeite mee hadden, wordt er toch van af gezien. Van Ojik:

Dat we in ons eigen programma, in een tijd van snel oplopende werkloosheid, maatregelen voorstellen die verworven rechten van werkenden aantasten om zo de mogelijkheden voor outsiders op de arbeidsmarkt te vergroten, daarvoor bestaat vaak weinig begrip […] Onze partij heeft een concreet programma nodig dat laat zien wat groene politiek kan betekenen voor burgers die de keuze voor duurzaamheid al hebben gemaakt, of willen maken.

Verder vindt Van Ojik dat GroenLinks beter moet luisteren naar de leden van de partij. Velen van hen vinden dat de afstand tussen hen en GroenLinks-volksvertegenwoordigers te groot is.

Het gerommel binnen de partij zou zijn begonnen bij het steunen van de politiemissie in Kunduz. Veel leden hebben daar bovendien nog steeds moeite mee. Zij kregen pas achteraf het besluit voorgelegd, hun opvatting deed er niet meer toe, aldus Van Ojik.

Lees hier de brief.

Volkskrant: Van Ojik (GroenLinks): ‘Partij werd niet goed bestuurd’

NOS: Van Ojik: beter luisteren naar leden

Geef een reactie

Laatste reacties (39)