24

Van Rijn biedt excuses aan voor PGB-problemen

CDA en GroenLinks eisten excuses tijdens Kamerdebat met staatssecretaris van Volksgezondheid op woensdag ... 'Teveel taken in te korten tijd over de schutting gegooid' ... 'SVB moet ICT op orde krijgen'

De fracties hadden staatssecretaris Van Rijn woensdag tijdens een Kamerdebat stevig aan de tand voelen over de onrust die is ontstaan over de uitbetaling van persoonsgebonden budgetten (pgb’s). CDA-Kamerlid Mona Keijzer eiste excuses van de staatssecretaris aan alle zorgverleners die hun geld de afgelopen maanden niet hebben gekregen.

Keijzer stelde in het tv-programma Jinek voor dat Van Rijn de pgb’s van de eerste drie maanden van 2015 zo snel mogelijk uitbetaalt, zodat de Sociale Verzekerings Bank -die verantwoordelijk is voor het uitbetalen van de pgb’s- de komende maanden haar ICT-voorzieningen op orde kan krijgen. Want daar zou het probleem wel eens kunnen zitten dat het uitblijven van de betalingen veroorzaakt. De Keijzer:

Er zijn te veel taken in te korte tijd over de schutting gegooid naar allerlei organisaties. En blijkbaar is de SVB er niet op toegerust. Het lijkt er niet op dat de staatssecretaris heeft proefgedraaid.

Excuses
Ook willen CDA en GroenLinks excuses van Van Rijn. Corinne Ellemeet van GroenLinks:

Zo’n grote wijziging in zulke korte tijd implementeren, is vragen om problemen. We hebben als oppositie het kabinet meermaals gewaarschuwd voor de onverantwoord korte termijn waarbinnen de grote zorghervormingen worden doorgevoerd.

De sussende toon van staatssecretaris Van Rijn is misplaatst. Ik wil dat hij in het debat ruiterlijk erkent dat hij verantwoordelijk is voor deze chaos.

Update 17:00 uur
Staatssecretaris Van Rijn heeft in de Tweede Kamer zijn excuses aangeboden voor de problemen met het pgb:

Natuurlijk zijn excuses aan de budgethouders over de ontstane onrust op zijn plaats.

Geef een reactie

Laatste reacties (24)