83

Van Rompuy: ‘Alle pensioenstelsels op de schop’

EU-voorzitter Van Rompuy wil lidstaten verplichten pensioenen te hervormen... Pensioenrapporteur Omtzigt staat met een mond vol tanden

EU-voorzitter Herman van Rompuy wil dat de lidstaten hun pensioenstelsels gaan hervormen. Niet vrijblijvend, maar verplicht. Dat zegt hij zondag in de Duitse krant Welt am Sonntag. Van Rompuy heeft concrete plannen voor de pensioenstelsel. Op de EU-top van 28 en 29 juni in Brussel zal hij deze aan de landen voorleggen. Pensioenrapporteur Pieter Omtzigt staat met een mond vol tanden. Hij heeft geen idee wat van Rompuy wil en gaat snel naar Brussel om dit te achterhalen.

Tot nu toe werden alleen aanbevelingen gedaan aan individuele EU-landen. Van Rompuy wil nu dat deze aanbevelingen ‘universeel’ worden. En verplicht. Pensioenrapporteur voor de Tweede Kamer, CDA’er Pieter Omtzigt, heeft bezorgd gereageerd op de plannen van Van Rompuy. Hij wil zo snel mogelijk weten wat de plannen zijn. “Ik ga snel naar Brussel en ik wil antwoorden van minister Kamp”, aldus Omtzigt. Volgens hem mag Europa alleen ingrijpen als landen een pensioenstelsel hebben dat financieel onhoudbaar is. “Andesr niet.”

Omtzigt is door de Kamer aangesteld om te onderzoeken wat de Brusselse plannen precies inhouden. Kamerbreed leven er namelijk al langere tijd zorgen over de plannen in Brussel rondom de pensioenfondsen.

Trouw: Nederlandse pensioenrapporteur Omtzigt bezorgd om Brussels plan
De Stentor: EU-voorzitter: pensioenen verplicht hervormen

cc-foto: European Parliament

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (83)