47

Van Rompuy betrapt Russen op spionagetruc

Opladers en usb-sticks uitgedeeld tijdens G20-top zouden spionagesoftware bevatten

Rusland heeft geprobeerd om andere landen van de G20 te bespioneren tijdens een top in Sint-Petersburg afgelopen maand. De poging tot spionage zou ontdekt zijn door de voorzitter van de Europese Raad, Herman van Rompuy, dat berichten Italiaanse kranten dinsdag.

Medewerkers van de Russische organisatie van de G20-top zouden op 5 en 6 september USB-sticks en opladers voor mobiele telefoons hebben uitgedeeld aan deelnemers, zo schrijven de kranten Corriere della Sera en La Stampa. De attentie wekte argwaan bij Herman Van Rompuy, die Europese veiligheidsdiensten vroeg de gadgets te controleren. Voorlopige tests, uitgevoerd met de hulp van Duitse inlichtingendiensten, waren ‘positief’, aldus Corriere della Sera.

De USB-sticks en oplaadkabels zouden geschikt zijn voor ‘heimelijke detectie van computerdata en mobiele telefoons’, aldus de krant op basis van diplomatieke bronnen binnen de EU. De bronnen melden ook dat nationale autoriteiten momenteel nog meer tests uitvoeren. Pas als de resultaten van deze tests bekend zijn, zou een formeel protest tegen Rusland kunnen volgen.

Volgens Corriere della Sera is nog niet duidelijk of een delegatielid de vermoedelijke afluisterapparatuur ook daadwerkelijk gebruikt heeft. Van Rompuy en de Europese Raad willen nog niet reageren. Het Kremlin heeft de berichten ontkent. De woordvoerder van de Russische president Vladimir Poetin, Dmitry Peskov, zei aan het persagentschap Ria Novosti dat de beschuldigingen ‘pogingen om de aandacht van echte problemen af te leiden’ zijn.

cc-foto: wikicommons

Geef een reactie

Laatste reacties (47)