21

Van Rompuy eerste president EU

Kersverse president gaat zich richten op werk en klimaat. Britse EU-commissaris Ashton wordt Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken.

De Belgische minister-president Herman Van Rompuy (62) is donderdag gekozen tot de eerste EU-president. De regeringsleiders van de 27 EU-landen verkozen de Belg nadat hij door huidig EU-voorzitter Zweden was voorgesteld voor de nieuwe functie.

Door redactie Joop

De christendemocraat Van Rompuy is sinds december 2008 premier van België. Hij staat bekend als schrijver van haiku’s, een korte Japanse dichtvorm. De Volkskrant noemt hem ‘de nobele onbekende’.

Discretie staat voor Van Rompuy voorop. ‘Vroeger zonderden we ons af, nu dansen de Blackberries op tafel’, klaagde hij over de stroeve kabinetsformatie onder Leterme. Toen hij vorige maand voor het eerst in de Franse pers werd getipt als president van de Europese Unie en bovendien voetbalploeg Anderlecht had gewonnen van Dynamo Zagreb, toonde hij vooral zijn befaamde zelfspot. ‘Het is toch een mooie dag vandaag. Eerst het bericht in Le Monde, nu winst voor Anderlecht.’

 Lees ook de Vlaamse krant De Morgen waar onder meer de Franstalige socialisten reageren:

“De benoeming is goed nieuws voor Europa. Het is ook een eer en een mooie erkenning voor ons land. Men prijst vaak onze zin voor compromis aan, vandaag bewijst België dat deze kwaliteit ons erg ver kan brengen”, stellen de Franstalige socialisten. “De Europese leiders hebben in Herman Van Rompuy een man van grote wijsheid erkend, die de stabiliteit van ons land en de dialoog tussen de gemeenschappen heeft erkend en die, in die hoedanigheid, een garantie op ernst voor de toekomst van Europa betekent”, luidt het.

De Britse barones Catherine Ashton (Labour) staat bekend als een deskundig econoom. Als Hoge Vertegenwoordiger voor het Buitenlandbeleid is Ashton echter een verrassende naam.

Als EU-commissaris slaagde ze erin om buiten de schijnwerpers te blijven. Ze overlegde vooral achter de schermen over de handel met grootmachten zoals China en de Verenigde Staten. Wellicht zette dat de toon voor haar nieuwe baan, waarin ze de 27 EU-landen ook politiek moet vertegenwoordigen in overleg zoals over de mogelijke kernwapens van Iran of de vrede in het Midden-Oosten.

Lees verder: Wie is Catherine Ashton?

Bekijk de fotoserie van de top bij NRC Handelsblad.

Bij de NOS wordt live over de benoeming geblogd en de eerste woorden van de nieuwe EU-president genoteerd:

21.18  uur:
De eerste publieke woorden van de nieuwe president: ,,Dank u. Het is moeilijk de politiek van mijn eigen land achter te laten, maar ik aanvaard de baan.” Hij spreekt Frans, daarna Engels, dan weer Frans.

De Britse krant The Guardian heeft in allerijl reacties uit de hele wereld verzameld. Zoals die van het Iraaks parlementslid en lid van de commissie Buitenlandse Zaken dr Jabar Habib:

He has so far worked against Turkey’s membership of the EU and he hopes to use the post to impose taxes – a move that will likely be opposed by many European governments. Iraqis did not deal with Van Rompuy, we had very little connection to him, so it’s difficult to assess whether he will make a strong contribution.

Zie ook: Who the hell is Van Rompuy?

Geef een reactie

Laatste reacties (21)