94

Van Rompuy: Nederland dramatiseert 3 procent eis EU

VIDEO: Volgens de voorzitter Europese Raad valt de bezuinigingseis van de EU wel mee ... Terugkeer naar de gulden betekent volgens hem de 'val van Europa'

De extra bezuinigingen die Rutte afgelopen week aankondigde vallen volgens voorzitter van de Europese Raad Herman van Rompuy wel mee. In Buitenhof zei hij zondag dat Nederland niet zo dramatisch moet doen over de 3 procent eis van de Europese Unie die nodig is om het begrotingstekort van terug te brengen.


“Met anderhalf procent bezuinigen maak je geen economie kapot”, zei hij.

Directeur van het Centraal Planbureau Coen Teulings schreef eerder deze week in een ingezonden brief in de Financial Times dat Nederland niet aan nieuwe bezuinigingen moet beginnen. Landen zoals Nederland die nog voldoende kunnen lenen op de kapitaal markt, zouden volgens Teulings niet per se terug hoeven naar een staatsschuld van 3 procent. Extra bezuinigingen zouden juist slecht zijn voor herstel van de economische groei.

Van Rompuy legt in Buitenhof uit dat een bezuiniging van 1,5 procent eigenlijk wel meevalt. Hij herinnert aan zijn eigen land België dat in 2010 1,7 procent moest bezuinigingen. “Als andere landen hun begrotingstekort terug kunnen dringen, moet dat voor Nederland ook geen probleem zijn.”

Ik denk dat het mogelijk is om op een sociaal aanvaardbare manier 1,5 procent van de begroting af te knijpen. Hoe dat moet gebeuren is aan Nederland. Mijn taak is eraan te herinneren dat er afspraken zijn gemaakt.

Het is eigenlijk de verantwoordelijkheid van ieder land zelf, vindt Van Rompuy om zich aan de EU-eis te houden. Daar hoeft hij zoals hij zelf zei ‘geen leermeester met het opgeheven vingertje’ voor te zijn.

Als we de zaken op zijn beloop laten, zitten we met een heel groot risico voor het sociaal model op de langere termijn. Eigenlijk heeft men Europa niet nodig om dit belangrijk te vinden. Dit is op termijn van belang voor iedereen.

Presentator Pieter-Jan Haagens vroeg Van Rompuy ook wat hij van het onderzoek van PVV-leider Wilders vindt waaruit blijkt dat Nederland voordeliger uit is als het terugkeert naar de gulden.

“Dan valt ook de Europese Unie uit elkaar. Het eiland van vrede, sociale democratie en welvaart wordt dan op de helling gezet. Het is het opgeven van de Europese gedachte, waaraan wij zoveel te danken hebben.”

Van Rompuy is sceptisch over het onderzoek ook al zijn de cijfers er van nog niet bekend. “Maar ik weet dat er altijd een bureau kan worden gevonden om een stelling te onderbouwen.”

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (94)