Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Van Rompuy: terugfluiten via referendum sloopt Nederlandse politiek

  •  
14-03-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vrompuy
De voormalige voorzitter van de Europese Raad, Herman Van Rompuy stelt in een interview in Trouw dat het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne funest is voor de Nederlandse politiek. Een winst voor het nee-kamp zou een ‘blamage’ zijn voor Nederland. Ook stelt hij dat het verdrag géén ‘aanzet is tot een EU- lidmaatschap’. Het uitgangspunt van de initiatiefnemers zou misplaatst zijn.
 
Van Rompuy hekelt de Nederlandse regering die onbetrouwbaar lijkt door eerst akkoord te gaan met het verdrag en zich vervolgens te laten leiden door een referendum dat niet op waarheid gebaseerd is. Daardoor zou er geen effectieve buitenlandpolitiek meer gevoerd kunnen worden.
"Daar kan de regering niets aan doen, zeker deze regering niet. Maar ik vind dat wel een hindernis voor het buitenlandbeleid, als men weet dat men altijd het risico loopt teruggefloten te worden. Een land moet zich kunnen engageren. Nederland is hierin een uitzondering, het is het enige land dat zo’n soort procedure hanteert. Over dit associatieverdrag zijn toch debatten geweest in Nederland? De volksvertegenwoordiging heeft haar verantwoordelijkheid genomen. Komt er straks ook een referendum over TTIP, het Amerikaans-Europese vrijhandelsakkoord? Dan zou het wel eens moeilijk kunnen worden om Nederlandse handtekeningen te krijgen."
De voormalige voorzitter van de Europese Raad was betrokken bij de totstandkoming van het verdrag in Kiev . Hij spreekt zich fel uit over de inhoud van het referendum dat op 6 april plaatsvindt.
"In het verdrag staat geen enkele aanzet tot een lidmaatschap. Dat is uitdrukkelijk besproken. De Oekraïeners drongen daar telkens geweldig op aan. Wij hebben daar nooit aan toegegeven."
De onrust in Oekraïne begon in 2013 toen de voormalige president Janoekovitsj weigerde het samenwerkingsverdrag met de EU te ondertekenen. Hij werd ondersteund door de Russische president Putin. In 2014 braken er rellen uit met voor- en tegenstanders. Ongeveer honderddertig burgers en achttien politieagenten overleden. Allemaal voor niets als het nee-kamp wint, vindt Van Rompuy.
"Laten we niet vergeten dat die hele oorlog is begonnen met dat associatieverdrag. Als je Oekraïne loslaat, en het wordt weer zoals het was vóór de Maidan-opstand, dan zijn die mensen voor niks gestorven. Want dat was niet zozeer een economische oorlog, het was een oorlog om waarden. Als we nu die steun intrekken, is Oekraïne verloren."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.