52

Van Samsom had Rutte thuis mogen blijven

Update: Maar nu Rutte toch naar Sotsji gaat, moet hij de positie van homo's in Rusland bespreken ... Rutte verweert zich in Buitenhof: we zoeken balans tussen mensenrechten en handelsbetrekkingen

Wanneer premier Rutte volgende maand op de Olympische Spelen in Sotsji is, moet hij de slechte positie van homoseksuelen in Rusland bij Poetin aankaarten. Dat zegt PvdA-leider Diederik Samsom zondag in Nieuwsuur.


“Ik had persoonlijk een andere afweging gemaakt, maar ik kan dit besluit wel begrijpen”, zegt Samsom. Hij vindt dat Rutte zelf thuis had kunnen blijven. “Je geeft nu het signaal dat je het aan de orde wilt stellen. Dus ik verwacht nu ook van de premier dat hij dat doet. Laat zien wat je opstelling is en breng dat aan de orde.”

Eerder:
Eurocommissaris Neelie Kroes (VVD) vindt het maar moeilijk uit te leggen dat Nederland met zo’n zware delegatie naar de Olympische Winterspelen in Sotsji gaat. “Een zwaardere delegatie dan we op het ogenblik hebben, kan niet. Dus het kon wel een onsje minder”, sprak ze in het tv-programma WNL op zondag.

Kroes vindt dat Nederland de internationale boycot meer had moeten steunen om aandacht te vragen voor de rechten van homoseksuelen in Rusland. In plaats daarvan besloot het kabinet premier Mark Rutte (VVD), koning Willem-Alexander, koningin Máxima en minister van Sport, Edith Schippers (VVD) naar de spelen te zenden.

Minister Jet Bussemaker (PvdA) en Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) zeiden in het tv-programma dat de Nederlandse delegatie in Rusland het gesprek zal aangaan over mensen in Rusland.

De premier verweert zich in het tv-programma Buitenhof door te stellen dat Nederland van oudsher de handelsbetrekkingen gebruikt om gesprekken met Rusland te voeren. Juist doordat je die contacten hebt, kun je de dialoog voeren, zegt hij. Bij het bezoek van Poetin aan Amsterdam vorig jaar, hebben Rutte en hij lange tijd gesproken over het verbod op propaganda van homoseksualiteit. Wat er uit die gesprekken is voortgekomen, is onduidelijk.

Geef een reactie

Laatste reacties (52)