Laatste update 20:34
14

Van verkrachting beschuldigde R. Kelly gedumpt door platenlabel

R&B-zanger R. Kelly is met onmiddellijke ingang aan de kant gezet door platenlabel Sony Music. Dat meldt Variety. Hoewel Sony niet vermeld wat de reden is, lijken de vele gevallen van seksueel misbruik en mishandeling waarvan Kelly beschuldigd wordt de oorzaak.

Robert Kelly, zoals de zanger voluit heet, brak begin van de jaren 90 door. Zo lang als zijn carrière al duurt, zo lang zoemen ook de geruchten over Kelly’s misbruik van minderjarige meisjes rond. Halverwege de jaren 90 trad de destijds 27-jarige Kelly in het huwelijk met de toen 15-jarige zangeres Aaliyah. Daarvoor werd een geboorteakte vervalst zodat het leek of de zangeres in werkelijkheid 18 jaar oud was.

De geruchten zwollen aan toen aan het begin van dit millennium videobeelden verschenen waarop Kelly met een minderjarig meisje te zien was. Op de beelden was onder meer te zien hoe de zanger op het meisje urineerde. Kelly werd aangeklaagd, maar uiteindelijk niet veroordeeld wegens gebrek aan overtuigend bewijs, onder meer omdat het meisje uit de video weigerde te getuigen. Kelly werd in de loop der jaren vaker aangeklaagd voor misbruik en verkrachting, maar schikte steeds buiten de rechtszaal om.

De geruchten en beschuldigingen verdwenen echter niet. Vorig jaar werd bekend dat Kelly een soort sekte runde, waarbij hij meerdere meisjes opgesloten hield. De grootste onthullingen kwamen echter deze maand in een zesdelige documentaire genaamd Surviving R. Kelly. Daarin deden slachtoffers en getuigen uitvoerig uit de doeken op welke manier Kelly minderjarige meisjes misbruikt en mishandeld. Na verschijnen van de documentaire zwol de oproep om Kelly’s muziek te boycotten aan en namen veel artiesten die in het verleden met de zanger samenwerkten afstand. Artiesten als Lady Gaga en Celine Dion lieten zelfs de duetten die zij met Kelly opnamen verwijderen van alle streamingplatforms.

In Nederland staat voor april een concert van R. Kelly gepland in concertzaal The Box. Hoewel de zaal in eerste instantie liet weten geen probleem te zien in de boeking, lijkt The Box nu van gedachten veranderd. Er zijn echter vooralsnog geen berichten dat het concert niet doorgaat. Een petitie om The Box het optreden te laten cancelen is inmiddels enkele duizenden keren ondertekend. In de Verenigde Staten zijn inmiddels tal van geplande optredens wel geannuleerd. Op YouTube liet de zanger weten niet te begrijpen waarom. In zowel de staat Georgia als Illinois, waar Kelly vandaan komt, zijn strafrechtelijke onderzoeken gestart.

cc-foto: Wikipedia

Geef een reactie

Laatste reacties (14)