6

Van Vollenhoven kritisch over Adviespunt Klokkenluiders

Oud-voorzitter van de Onderzoeksraad vindt het een bezwaar dat het adviespunt zelf geen onderzoek doet

Het Adviespunt Klokkenluiders dat klokkenluiders moet beschermen is niet helemaal goed ingericht vindt oud-voorzitter van de onderzoeksraad voor veiligheid Pieter van Vollenhoven. In het radioprogramma Met het Oog op Morgen uitte hij kritiek op het meldpunt dat minister Spies vandaag opent.

Het adviespunt heeft een onafhankelijk karakter en heeft een eigen voorzitter. Zodra klokkenluiders melding doen bij instituut zullen zij volgens het voorstel juridische en financiële bescherming krijgen. Zolang het onderzoek loopt, mogen klokkenluiders niet ontslagen worden en en eventueel aan ander werk worden geholpen worden.
Van Vollenhoven vindt het een bezwaar dat het Adviespunt alleen doorverwijst en niet zelf onderzoekt. Voorzitter Martin van Pernis van het Adviespunt zei vanochtend ook het meldpunt nog kampt met kinderziektes. Zo is het nu nog niet mogelijk alle instanties die nu meldingen onderzoeken samen te brengen in een instantie.
De Raad van State kijkt momenteel naar een voorstel uit de Kamer voor een instituut dat zelf onderzoek kan doen.  
NOS: Kritiek op meldpunt klokkenluiders
cc-foto: Frederik de Buck
Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (6)