68

Van Vollenhoven: ‘Nederlandse drugsbeleid hypocriet’

Drugsbeleid zou van tegenstrijdigheden aan elkaar hangen ... Actie vereist: Verdragen naleven of cannabis volledig toestaan

Het Nederlandse drugsbeleid hangt van tegenstrijdigheden aan elkaar. Zo is het volgens ondertekende internationale verdragen verboden om drugs te legaliseren maar toch gedoogt Nederland de verkoop van cannabis. Tegelijkertijd mogen coffeeshops whet zelf niet inslaan. En dat is niet uit te leggen, vindt Pieter van Vollenhoven, voorzitter van de Stichting Maatschappij en Veiligheid. Daarom moet Nederland stoppen met het gedoogbeleid of de aanlevering van cannabis aan coffeeshops volledig toestaan.

Pieter van Vollenhoven:

Als de conclusie is: softdrugs zijn slecht voor de gezondheid, dan moeten we de coffeeshops sluiten. En als ze zeggen: het is geen probleem, dan moet je de achterdeur van de coffeeshops openen. (..) Ik vind dat de regering gebrek aan durf toont om deze problematiek echt diepgaand te onderzoeken en aan te pakken. (..) Het is alsof je bier wel mag verkopen en drinken, maar niet mag brouwen en aanleveren. Met het voortbestaan van deze hypocrisie is de geloofwaardigheid van de Nederlandse overheid niet gediend.”

Nederland overtreedt op dit moment ondertekende drugsverdragen door de verkoop van cannabis te gedogen. Van Vollenhoven roept de regering dan ook op om ‘lef’ te tonen en een keuze te maken: volledige cannabisverkoop toestaan en daarmee proberen de internationale verdragen te laten wijzigen of juist de internationale verdragen zoals ze nu zijn naleven. 

Volkskrant: Van Vollenhoven: ‘Softdrugsbeleid moet op de helling’

Foto: Still uit YouTube-filmpje

Geef een reactie

Laatste reacties (68)