9

Van Zutphen voorgedragen als Nationale Ombudsman

Was eerder onder meer voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Rechtspraak ... Hij volgt mogelijk controversiĆ«le voorganger Van Woerkom op

Reinier van Zutphen, vice-voorzitter van het College van Beroep voor het bedrijfsleven, is voorgedragen voor de functie van Nationale Ombudsman. De tijdelijke commissie Benoeming Nationale Ombudsman heeft dat geschreven aan de Tweede Kamer.

Sinds 2012 was Van Zutphen als voorzitter actief voor het College van Beroep voor het Bedrijfsleven. Daarvoor was hij vijf jaar lang voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Rechtspraak.

De commissie schrijft in de brief aan de Tweede Kamer:

De tijdelijke commissie Benoeming Nationale ombudsman heeft besloten één kandidaat voor benoeming tot Nationale ombudsman voor te dragen en stelt u voor de heer R.F.B. van Zutphen te benoemen tot Nationale ombudsman. De commissie verzoekt u de sollicitatiebrief en het curriculum vitae van de voorgedragen kandidaat ter vertrouwelijke kennisneming van de leden neer te leggen bij het Centraal Informatiepunt van de Tweede Kamer.

Eerder zou Guido van Woerkom de Nationale Ombudsman worden, maar hij besloot van die functie af te zien omdat hij onderwerp van publiek debat was geworden. Zo kreeg hij een vertrekpremie mee bij de ANWB waar hij voorzitter was, en deed in het verleden een discriminerende uitspraak over Marokkaanse Nederlanders. 

NRC: Reinier van Zutphen voorgedragen als Nationale Ombudsman

Foto: Still uit reportage Nieuwsuur

Geef een reactie

Laatste reacties (9)