16

Vanaf 2021 statiegeld op plastic flesjes als fabrikanten niet recyclen

Binnen twee jaar moet 90 procent van de plastic flesjes die de industrie uitbraakt gerecycled worden. Zo niet dan voert het kabinet in 2021 statiegeld in op de wegwerp-verpakking. De sector moet ook het probleem van zwerfafval dat ze veroorzaakt aanpakken en met 70 tot 80 procent terugbrengen.

De NOS meldt:

“Zwerfafval is slecht voor het milieu en slecht voor ons humeur”, zegt staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat. “We kennen allemaal de beelden: de berm vol zwerfafval in Nederland, het strand van Bali vol flesjes, dieren vol plastic in de oceanen. Dat moet ophouden!” Volgens de staatssecretaris is statiegeld een bewezen methode om hergebruik te stimuleren. Maar als een andere aanpak een sneller resultaat boekt, is uitbreiding van het systeem volgens haar niet nodig. “Zolang we de plasticsoep maar aanpakken en we van oude flesjes nieuwe maken.”

Het statiegeld gaat vermoedelijk tussen 10 of 15 cent bedragen. Onder Rutte I en Rutte II was er even sprake van dat het statiegeld helemaal afgeschaft zou worden omdat de industrie er niet blij mee is. Dat plan ging niet door omdat de fabrikanten hun afspraken met de overheid ter vermindering van de afvalberg niet bleken na te komen.

cc-foto: anriro96

Geef een reactie

Laatste reacties (16)