85

Vandaag aangifte tegen Zorreguieta

Advocaat in Pauw & Witteman: onwaarschijnlijk dat hij niet van verdwijningen wist

Advocaat Liesbeth Zegveld doet vandaag opnieuw aangifte tegen de vader van aanstaand koningin Máxima, Jorge Zorreguieta. Ze doet dat op basis van verklaringen van slachtoffers en nabestaanden die zijn verzameld door journalist Arnold Karskens.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Dat zei Zegveld gisteravond in Pauw & Witteman. Ze treedt op namens drie nabestaanden. Dat zijn de dochter van een tijdens de junta verdwenen arts (Alejandra Slutzky) en haar dochter en de zoon van een inmiddels overleden diplomaat.

Oorlogsjournalist Arnold Karskens vertelde bewijs te hebben dat Jorge Zorreguieta geweten heeft van de verdwijningen en martelingen in Argentinië ten tijde van het regime Videla. Hij beschikt over verklaringen van negen ex-medewerkers en nabestaanden. Een van hen zegt dat hij thuis werd gearresteerd en later is gemarteld. Vervolgens zou de personeelschef van het ministerie op bezoek zijn geweest om hem een ontslagbrief te laten tekenen. De vader van prinses Maxima was toen (onder)-secretaris van het ministerie van Landbouw. Arnold Karskens reisde zelf naar Argentinië voor zijn stichting Onderzoek Oorlogsmisdaden.

In 2001 is al eens aangifte gedaan tegen Zorrguieta, maar toen was er nog geen rechtsgrond om dat in Nederland te doen. Nu is er internationale wetgeving dat je in ieder land een aanklacht kunt indienen tegen betrokkenen bij verdwijningen. In 2011 is daarom weer aangifte gedaan, maar die is toen ongegrond verklaard wegens gebrek aan bewijs. Zorreguieta zelf heeft al die tijd beweerd dat hij nooit heeft geweten van de martelingen en verdwijningen. Hoe het OM over de aangifte denkt, is nog niet duidelijk.

Ook in Argentinië wordt een nieuwe aanklacht tegen Zorreguieta voorbereid.

Geef een reactie

Laatste reacties (85)