34

‘Vandaag overschrijden we de draagkracht van de Aarde voor dit jaar’

Dinsdag 19 augustus is Earth Overshoot Day ... WWF waarschuwt: de dag valt ieder jaar eerder

Dinsdag is het alweer zover: dan overschrijden we de draagkracht van de Aarde voor dit jaar. Dat houdt in dat we dan meer verbruikt hebben dan we in één jaar kunnen produceren. Natuurbehoudorganisatie WWF heeft de dag, die volgens hen elk jaar eerder valt, omgedoopt tot ‘Earth Overshoot Day’.

WWF pleit voor een heroriëntatie van de huidige energie-investesteringen naar duurzame energie, schrijft De Redactie. Onze aandacht en geld gaat nog te veel uit naar fossiele energie. Zo ging in 2013 nog 1.900 miljard dollar per jaar naar subsidies voor fossiele brandstoffen. Volgens WWF zouden we de CO2-emissies met 13 procent kunnen verminderen, door die subsidies daar weg te halen.

WWF:

Vanaf morgen, en tot aan het einde van het jaar zal de mens weer aan het kapitaal van de planeet moeten knabbelen om aan zijn behoeften te voldoen. De mensheid leeft dus boven zijn stand. De twee grootste gevolgen daarvan zijn de dramatische achteruitgang van de biodiversiteit en de klimaatverandering.

In 1961 hadden we nog voldoende aan drie vierde van de regeneratieve capaciteit van de aarde om alles te produceren wat we in een jaar consumeren. Sinds het begin van de jaren 70 van de vorige eeuw werd een kritische drempel overschreden. Sindsdien overstijgt de consumptie van de mens de draagkracht van wat de aarde jaarlijks kan produceren aan grondstoffen en absorberen in termen van vrijgekomen CO2. In 2000 lag Earth Overshoot Day nog op 1 oktober. Vandaag, bijna 15 jaar later, is ons jaarlijks krediet anderhalve maand vroeger op.

De Redactie: “Morgen overschrijden we de draagkracht van de aarde voor dit jaar”

cc-foto: Trey Ratcliff

Geef een reactie

Laatste reacties (34)