Laatste update 15:14
76

Vandaag in Trumpistan: de geruchtenmachine op volle toeren

Donald Trump heeft woensdag de beschuldigingen dat Rusland materiaal in handen heeft waar het hem mee zou kunnen chanteren afgedaan als ‘nep nieuws’. De beschuldigingen zijn tot op heden niet geverifieerd. De informatie kwam van een voormalig MI6-agent, maar volgens BBC’s Paul Wood zijn er meer informanten. Sterker nog: Rusland zou nog veel meer video- en geluidsmateriaal van Trump in handen hebben: vier bronnen zouden dat hebben gesteld.

Wood:

De voormalige MI6-agent is niet de enige bron voor de claim over Russisch compromitterend materiaal van de president-select. In augustus vertelde een gepensioneerde spion mij dat hij informatie had gekregen over het bestaan ervan, door ‘het hoofd van een Oost-Europese geheime dienst’.

Vervolgens gebruikte ik een tussenpersoon om een aantal vragen aan actieve CIA-agenten te stellen, die werken aan het dossier – zij wilden niet rechtstreeks met mij spreken. Ik kreeg een bericht terug dat er ‘meer dan één band’, ‘audio en video’, van ‘meer dan één datum’, op ‘meer dan één plek’ – in de Ritz-Carlton in Moskou en ook in Sint Petersburg – en dat het materiaal ‘van seksuele aard’. De claims van Russisch compromitterende informatie over Trump, zo gelooft de CIA, is ‘geloofwaardig’.

… Afgelopen april kreeg de directeur van de CIA informatie waar hij bezorgd van raakte. Het was – naar verluidt – een bandopname van een gesprek over geld van het Kremlin dat naar de Amerikaanse presidentiële campagne.

Het werd doorgegeven aan de VS door een inlichtingendienst van een Baltische Staat. De CIA kan niet in eigen land optreden tegen Amerikaanse burgers. Daarom is een gezamenlijke contra-spionage taskforce opgezet… Een advocaat – buiten het ministerie van Justitie maar bekend met de zaak – vertelde me dat drie van Trumps collega’s onderwerp van onderzoek zijn. “Maar het is duidelijk dat dit over Trump gaat”, zei hij.

Zo ziet nep er echt uit
Tijdens Donald Trumps eerste persconferentie woensdag haalde de president-elect hard uit naar nieuwsorganisaties die de beschuldigingen aan zijn adres bekend hebben gemaakt. Wie zich afvroeg waarom er stapels dossiers naast Trump uitgestald werden, krijgt nu het antwoord: om te doen alsof. Want doen alsof is iets waar Trump in excelleert: de stapel ostentatief geëtaleerde dossiers bleken uit blanco pagina’s te bestaan. Inderdaad, het waren nep-dossiers. Ook het gejuich tijdens de persconferentie was nep. Doorgaans is er alleen pers aanwezig bij een persconferentie, waarom zou er dan gejuicht worden? Wel, omdat Donald Trump voor de bühne populair wil lijken: het waren zijn betaalde medewerkers die joelden en klapten voor hun baas.

Donald Trump haalde woensdag tijdens zijn persconferentie hard uit naar CNN-reporter Jim Acosta. Acosta mocht geen vragen stellen, de gepikeerde Trump noemde hem zelfs ‘fake news’. Reden hiervoor is dat CNN had bericht over het Trump-dossier. Saillant is dat zelfs Fox News, dat doorgaans erg op handen van Trump is, Acosta nu verdedigt. Nieuwsanker Shephard Smith sloot zijn nieuwsbulletin af met: “CNN noch andere journalisten horen gekleineerd en gelegitimeerd te worden door de verkozen president.” Saillant is overigens dat CNN de dossiers niet in hun geheel heeft gepubliceerd, omdat die niet konden worden geverifieerd.

De 52-jarige oud MI6-agent die het dossier heeft samengesteld is, nu zijn naam is uitgelekt, ondergedoken.

BBC legt uit: Trump ‘compromising’ claims: How and why did we get here?

Geef een reactie

Laatste reacties (76)