12

‘Vandaag was niet zo’n leuke dag bij de NOS’

NOS blundert met 'scoop' over promotie koningslied en biedt excuses aan… LuckyTV maakt hilarisch verslag

NPO Radio 2 en De Wereld Draait Door (DWDD) zouden geld hebben ontvangen om het Koningslied te promoten. Dat ‘nieuws’ bracht de NOS donderdag naar buiten. De NOS had het nieuws ontdekt op basis van stukken die waren opgevraagd via de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). In die stukken stonden allerlei kostenposten vermeld, maar ‘de bedragen’ die erachter stonden waren zwartgemaakt. Al snel bleek dat er van betaling voor promotie helemaal geen sprake was en moest de NOS rectificeren. De NPO en De Wereld Draait Door spraken de beschuldiging tegen. De NOS had hen niet om wederhoor gevraagd.


De ‘bedragen’ onder de zwarte blokjes bleken ‘om niet’ te zijn, wat zoveel betekent als ‘niets’. In een reactie liet de NPO weten:

De NPO betaalt nooit voor promotie. Redacties maken altijd een zelfstandige afweging.

DWDD-eindredacteur Dieuwke Wynia noemde het nieuwsbericht van de NOS donderdagochtend op twitter ‘klinkklare nonsens’.

Hoofdredacteur Marcel Gelauff:

(…) Het verwijt dat we geen wederhoor hebben gepleegd, vind ik onterecht. We hebben de NPO meerdere malen gevraagd om inzicht in de kosten te geven en dat wilde men niet, omdat het bedrijfsgevoelige informatie betreft. Vervolgens krijgen we op grond van de WOB stukken waarin bedragen zijn weggelakt. Overigens: we weten dus nog steeds niet, hoe de kosten van het Koningslied zijn samengesteld.

LuckyTV maakte een hilarisch verslag van de blunder van de NOS. Bekijk het filmpje ‘Geen geld’.

Geef een reactie

Laatste reacties (12)