108

‘Vanuit medisch standpunt is de situatie in Griekenland onhoudbaar’

'Dokters van de wereld' doet oproep aan de Europese politiek

Samen met Dokters van de Wereld, de Nederlandstalige afdeling van Médecins du monde, heeft een grote groep prominenten van de faculteiten geneeskunde in België hun ongerustheid uitgesproken over de medische situatie in Griekenland. Ze noemen die situatie onhoudbaar en vrezen dat het er met het huidige akkoord alleen maar slechter op zal worden. Daarom roepen ze de politiek op om daar onverwijld wat aan te doen.

Dat doen ze in de Belgische krant De Morgen. Ze schrijven:

Het Griekse zorgsysteem bevindt zich in een lamentabele staat. De gezondheidsindicatoren zien er alarmerend uit en het akkoord met Europa voorspelt weinig goeds. Vanuit medisch standpunt is deze situatie onhoudbaar. Onze oproep: laat deze situatie niet nog verder afglijden, neem positie in en kies tijdens de komende Europese onderhandelingen voor de onvoorwaardelijke bescherming van de Griekse volksgezondheid.

De doktoren doen hun oproep omdat ze zien wat de gevolgen zijn van het nu gevoerde beleid:

Vroeger hielpen de medewerkers van Dokters van de Wereld in Griekenland vooral migranten. Vandaag tellen sommige centra meer dan 80 procent Griekse natives. 84,9 procent van de patiënten die bij ons langskomen, is niet langer verzekerd. Een derde van de kinderen is niet gevaccineerd tegen tetanus. (…)  Momenteel leven minstens 2,5 miljoen Grieken onder de armoedegrens. In maart 2015 bedroeg de werkloosheid in Griekenland 25,6 procent. De kinderarmoede steeg tussen 2008 en 2012 naar 40,5 procent. 57,9 procent wordt geconfronteerd met achterstallige betalingen voor basiskosten als water en elektriciteit. De impact van de crisis en het besparingsbeleid heeft Griekenland tot de zieke onderbuik van Europa gemaakt. (…) De gevolgen zijn nefast: het aantal mensen dat blijft zitten met zorgnoden is verdubbeld, tussen 2008 en 2011 nam het aantal ernstige depressies toe met factor 2,5 en gedurende dezelfde periode verdubbelde het aantal hiv-diagnoses. Kinderen vormen in dit verhaal de stille slachtoffers: het aantal baby’s met een laag geboortegewicht steeg tussen 2008 en 2011 met 16 procent. Het aantal doodgeboortes nam toe met 32 procent.

De schrijvers verwijzen vervolgens naar het standpunt van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO:

De wereldgezondheidsorganisatie (WHO) pleit in tijden van crisis voor meer middelen voor gezondheidszorg, niet minder. Bovendien benadrukt ze keer op keer de economische voordelen van investeringen in gezondheid. In de vorige EU/IMF-programma’s werd hiermee te weinig rekening gehouden, stelt de WHO.

Ziekenhuis
Eerder berichten we op Joop al over de situatie in het grootste ziekenhuis van Griekenland, het Algemene Ziekenhuis van Nikaia. Voor het uitbreken van de crisis had de afdeling spoedeisende hulp een capaciteit voor zo’n 2000 mensen per dag.

Nu kampt het ziekenhuis als gevolg van de bezuinigingen met tekort aan alles. Verplegers kopen op eigen kosten verbandmiddelen of ‘lenen’ hulpmiddelen in andere klinieken. Er zijn dagen dat er geen injectienaalden zijn. Alle gewone operaties moeten wegens geldgebrek afgelast worden. Een arts verzucht dat hij deze toestanden nooit in een ontwikkeld land had verwacht. ‘Je komt dit alleen tegen in Afrika, onder de Sahara’.

Een HIV-patiënt vertelt dat hij geen uitkering krijgt als zijn levensverwachting te gunstig is. Hij beweert dat mede-patiënten expres medicijnen minderen om zo hun gezondheidstoestand te verslechteren en alsnog aan geld voor voedsel te komen.

Medicijnen
Verschillende farmaceutische bedrijven zijn gestopt met het leveren van bepaalde medicijnen aan Griekenland, omdat de rekeningen niet meer werden betaald. Onder hen het Duitse concern Merck, dat niet langer kankermedicijnen levert. Daardoor is in Griekenland is een groot tekort aan medicijnen ontstaan. Het betreft meer dan tweehonderd medicijnen, waaronder antibiotica, antipsychotica en anesthesie-middelen en behandelingen voor kanker, hepatitis C en artritis. Volgens de vereniging van apothekers is de aanvoer van medicijnen inmiddels met 90% afgenomen. De overheid zegt dat het probleem nog steeds groeit. Apothekers in Athene en Thessaloniki beschrijven chaotische taferelen, waarbij wanhopige patiënten van apotheker naar apotheker trekken in de hoop de hun voorgeschreven medicijnen te bemachtigen.

Dimitris Karageorgiou van de vereniging van apothekers:

Al vroeg in de morgen of zelfs als ‘savonds laat vormen zich rijen voor de apotheken. En als de medicijnen niet beschikbaar zijn, wat meestal zo is, dan worden mensen vaak erg agressief. Ik heb vanavond dienst in mijn apotheek en ik weet nu al dat er veel geschreeuwd gaat worden, Maar gezien de omstandigheden heb ik daar begrip voor.

http://www.joop.nl/wereld/detail/artikel/19794_paniek_in_griekse_apotheken/

Lees ook: Grootste ziekenhuis Griekenland: Het is hier net Afrika

En: Paniek in Griekse apotheken 

Geef een reactie

Laatste reacties (108)