Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

VARA-coryfeeën storen zich aan Telegraaf-commentatoren bij Pauw

  •  
31-10-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
503 keer bekeken
  •  
pauww.png
Astrid Joosten, Sonja Barend en Hanneke Groenteman schuiven aan bij de talkshow voor negentigjarig bestaan VARA
De VARA bestaat maandag 90 jaar en ter gelegenheid daarvan zijn Astrid Joosten, Sonja Barend en Hanneke Groenteman te gast bij Pauw. Zij vertellen over de vroege jaren van de omroep en hoe zij zich storen aan de politieke commentatoren die ‘bijna allemaal van de Telegraaf zijn’.
In het gesprek met Pauw halen de presentatrices herinneringen op over het strijdlied en welke rol de VARA heeft gespeeld in hun opvoeding. Sonja Barend vertelt hoe zij nog steeds op straat als dé VARA-presentatrice wordt herkend. 
(…) Tegenwoordig is iedereen vergeten dat ze ook heel vaak heel boos op me waren en nu denken ze allemaal dat het altijd heel erg leuk was. En daar geniet ik heel erg van. Vroeger gingen alle discussies in mijn programma op straat door en dan werd ik daarbij betrokken en iedereen zei wat ze daar dan van vonden ‘ik wil u niet storen maar’.
Ook kijken ze naar oude fragmenten van hun programma’s die de presentatrices zijn bijgebleven. Zo heeft Barend heeft het over de massaontslag bij een Rotterdamse scheepswerf en de vrouw van een werknemer die namens hem het woord deed die ze nooit meer zal vergeten.
Joosten vertelt over een inzamelingsactie die de omroep voor de campagne van Nelson Mandela deed en haar ontmoeting met de wijlen Zuid-Afrikaanse president die ze ‘nooit zal vergeten’. En Groenteman besprak hoe zij na een – radio-verslag dat misging – volgens Marcel van Dam nooit meer bij de televisie zou kunnen werken omdat er iets van ‘onheil’ aan haar kleefde. Over de VARA zegt ze: 
Ik vond de VARA op een kerkgenootschap lijken. Nu is het een andere uiterste. Het was niet echt een liberale sfeer daar. Ze waren heel streng in hun leer
Wel benadrukken alle presentatrices dat de VARA ondanks alle verschillende mensen wel één omroep was. Zo zegt Joosten:
(…) We waren wel met z’n allen van de VARA, the right winger, the left winger, degene die de discussie met de directie aanging en andersom en dat alles te samen maakte ons een interessante melting pot van mensen die toch een bepaalde maatschappijvisie delen.
Over hoe het nu eraan toe gaat zijn de coryfeeën niet helemaal te spreken. Zo hekelt Barend de politieke commentatoren bij Pauw die ‘bijna allemaal van de Telegraaf zijn’.
Het was niet dat het toen helemaal niet mocht maar ik had het gevoel ‘die komen er bij mij niet in’. Als ik naar jou kijk, stoort me dat.
Groenteman deelt het gevoel van Barend: 
Als ik al te vaak mensen zie zitten met meningen die me helemaal niet bevallen denk ik, geef ze niet zoveel ruimte. Zet meer mensen neer met nuance.” 
De dames vragen Pauw om ondanks dat hij zich niet voelt alsof hij ‘een programma voor de VARA maakt zoals zij dat toen deden’ toch er meer bovenop te zitten. Eerder kreeg de talkshow ook kritiek voor het uitnodigen van antisemiet Younes Ouaali en Constant Kusters, de voorman van de extreemrechtse NVU. Minister Lodewijk Asscher noemde de verschijning van de nazi bij Pauw ‘een dieptepunt’. 

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.