23

VARA Ombudsman voorkomt uitzetting stateloos echtpaar

Igor en Galina Skrijevski woonden 17 jaar in VS. Na een verloren asielprocedure zette Amerika ze uit naar Oekraïne, maar dat land erkent ze niet

Het VARA-programma ‘De Ombudsman’ heeft de uitzetting tegengehouden van een stateloos echtpaar. Vanochtend zou het echtpaar Igor en Galina Skrijevski vanuit Rotterdam-Airport met een privévliegtuig (GN025) naar de Oekraïense hoofdstad Kiev worden uitgezet. De door de VARA Ombudsman ingeschakelde advocaat Bart Stapert (Advocatenkantoor Böhler) heeft met succes om een voorlopige voorziening gevraagd waardoor de uitzetting nu is uitgesteld.

Volgens de Haarlemse rechtbank heeft het Ministerie van Immigratie en Asiel niet duidelijk kunnen maken dat het stateloze echtpaar zal worden toegelaten in de Oekraïne. De rechtbank heeft de uitzetting met minimaal vier weken uitgesteld om het echtpaar de kans te geven bezwaar te maken. 

Gestrand tussen VS en Oekraïne

Het gaat om een uitermate complexe zaak. Na 17 jaar in de Verenigde Staten te hebben gewoond, werd het echtpaar na een verloren asielprocedure zonder papieren en bezit uitgezet naar de Oekraïne via een KLM-transitvlucht via Schiphol. De Oekraïne erkende de twee echter niet als burgers van dat land omdat zij er voor het laatst woonden toen het nog de Sovjet-Unie was. Het lukte het echtpaar niet om terug te keren naar de VS. Nadat ze uit de Oekraïne werden gezet, belandden ze illegaal in Nederland. Twee jaar geleden probeerde de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V) het echtpaar tevergeefs terug te sturen naar de Oekraïne. De douane liet hen niet door en Igor en Galina reisden weer mee terug met het uitzetteam. Na enige maanden ziek op straat te hebben geleefd, werd het echtpaar ondergebracht in een asielzoekerscentrum in Apeldoorn. Het echtpaar verblijft dus – zonder dat te willen – in Nederland zonder dat ze hier enige rechten hebben. Ze leven al maanden in een uitzichtloze situatie, terwijl ze drie huizen en geld bezitten in de VS.

Dat het echtpaar zou worden uitgezet was een verrassing voor het tv-programma ‘De Ombudsman’, dat bezig is met een vervolguitzending over de schrijnende zaak van Igor en Galina Skrijevski. De eerste uitzending was op 16 september dit jaar. Toevallig belde het programma terwijl het echtpaar in de auto van de vreemdelingenpolitie zat die het net had opgepakt. De VARA Ombudsman nam direct contact op met advocaat Bart Stapert, de vluchtelingenorganisatie UNHCR en de Tweede Kamerleden Joel Voordewind (ChristenUnie) en Hans Spekman (PvdA). De UNHCR schreef gisteren vanuit het hoofdkantoor in Brussel een brief aan Rhodia Maas, de directeur van de Dienst Terugkeer en Vertrek en wijst er in die brief op dat het stateloze echtpaar ernstig is getraumatiseerd. De vluchtelingenorganisatie vreest voor hun lot in de Oekraïne. 

De Kamerleden Voordewind en Spekman reageerden gisteren verontwaardigd. Nog voor ze antwoord kregen op hun brief aan de Ministers Rosenthal (Buitenlandse Zaken) en Leers (Asiel) waarin ze hadden gepleit om de diplomatieke kanalen in te zetten om Igor en Galina terug naar de Verenigde Staten te krijgen, bleek de deportatie naar de Oekraïne al een feit. De Kamervragen die zij gisteren stelden, waren voor de Rechtbank in Haarlem mede de aanleiding om de deportatie af te breken. Het geschil is dat De Dienst Terugkeer en Vertrek stelt dat het stateloze echtpaar een reguliere verblijfsvergunning zal krijgen in de Oekraïne. Daarover heeft de rechtbank echter twijfels. Volgens de advocaat en de UNHCR is de kans te groot dat het toch al getraumatiseerde echtpaar als stateloos echtpaar geen regulier bestaan kan opbouwen in de Oekraïne.

Bekijk hier de uitspraak van de rechtbank.

Bekijk hier de uitzending van 16 september op ombudsman.vara.nl

Eerdere berichtgeving over deze zaak op hier op Joop en de blog van cameraman Jan Rein Hettinga

Een artikel in het Reformatorisch Dagblad vormde de aanleiding

FOTO: Jan Rein Hettinga

Geef een reactie

Laatste reacties (23)