Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Variabele hypotheekrente schandalig hoog

  •  
24-10-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
NHS300.jpg
Kassa kritisch over 'melkkoe'
Bij een hypotheek met variabele rente betaal je elke maand fluctuerende rente. Die rente wordt normaal gesproken gebaseerd op de Euribor. Als de Euribor stijgt zie je dat als consument terug in een stijging in jouw hypotheekrente. Andersom, zou een daling ervoor moeten zorgen dat je als consument kunt profiteren van de lage rente op de Europese bankenmarkt.
Toen vorig jaar aan het begin van de crisis de Amerikaanse bank Lehman Brothers omviel, schoot de Euribor ineens hard omhoog. Door de onzekerheid op de markt waren banken bang om elkaar geld te lenen en vroegen daarvoor fikse vergoedingen. Daardoor schoot het rentetarief omhoog tot boven de 5,5%. Ondertussen zijn er de eerste tekenen dat het weer wat beter gaat met de economie. Het gevolg is dat de angst tussen de banken is weggenomen en daarmee is de Euribor gedaald naar een historisch laag niveau; 0,426%. Met zo’n lage marktrente zou je verwachten dat de variabele hypotheekrente ook een stuk omlaag zou schieten.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.