16

Varkensvlees vaak niet vrij van antibiotica

Onderzoeker: informatie van varkensboer is niet betrouwbaar

Varkensvlees waarvan 90 procent van de varkenshouders zeiden geen antibiotica te hebben gebruikt, bevat toch resten van het medicijn. Dat blijkt uit onderzoek van Coen van Wagenberg van Landbouwinstituut LEI van de Wageningen Universiteit.

Voordat varkens naar de slacht gaan moeten de varkenshouders aangeven of ze de dieren in de twee maanden voor de slacht antibiotica hebben gegeven. Uit onderzoek van Van Wagenberg blijkt dat die informatie niet betrouwbaar is.

De onderzoeker zegt in Trouw dat het middel ook ‘per ongeluk’ bij de varkens terecht had kunnen komen. Maar de resultaten liegen er niet om. Of de boer zich hier niet wel of niet van bewust van is. Hun informatie is niet betrouwbaar en kan volgens Van Wagenberg niet worden gebruikt ter goedkeuring van het vlees.

Volgens een EU regel mag vlees geen resten van antibiotica bevatten. Gerda Verburg, voormalig minister van Landbouw stelde in april 2010 een commissie samen die met voorstellen moet komen om het antibioticagehalte in het vlees terug te dringen.

Trouw: Vlees van varkensboer bevat vaak wel antibiotica
cc-foto:Garrulus

Geef een reactie

Laatste reacties (16)