227

Varoufakis: ‘Griekenland nog steeds niet gered maar wel geruïneerd’

Het laatste hulpprogramma voor Athene is vandaag beëindigd. Voor Mario Centeno,voorzitter van de Eurogroep, reden om een feestrede te houden op Twitter, maar dan wel op z’n Brussels, dus in euro-engels en met het expressieve vermogen van een lantaarnpaal. Hij stelt dat het weer beter gaat met de economie en de werkloosheid daalde van 29 naar 19,5 procent. “Ik weet dat deze voordelen nog niet alle delen van de Griekse bevolking hebben bereikt”, aldus Centeno die duidelijk meedingt naar de Understatement of the Year Award. In de verklaring zitten ook subtiele teksten “maar dat is nu geschiedenis”, een dreigement in de categorie “mooie auto heb je nu, het zou toch zonde zijn als er een kras op kwam”.

Ook Donald Tusk, president van de Europese Raad, feliciteert de Grieken in EU-lingo: “Jullie hebben het voor elkaar. Felicitaties aan Griekenland en zijn volk voor het beëindigen van het financiële hulpprogramma. Met enorme inspanningen en Europese solidariteit hebben jullie de dag geplukt.”

De woordkeuze is typisch omdat de Romeinse uitdrukking carpe diem niet alleen betekent dat je niets moet uitstellen maar ook staat voor ‘maak je geen zorgen om de toekomst’. En dat laatste werd nu juist gezien als de oorzaak van de crisis.

In 2010 begon de EU en het Internationaal Muntfonds (IMF) met het verstrekken van miljarden euro’s zodat Griekenland kon voldoen aan de aflossingsverplichtingen bij vooral Europese banken, die in de jaren ervoor op grote schaal leningen hadden verstrekt. In ruil voor die steun werd het land volgens Brussels recept ‘hervormd’. Publieke bezittingen en diensten, zoals haven en vliegvelden, werden verkocht en de verzorgingsstaat werd uitgekleed. Maar ook werd het functioneren van de overheid gemoderniseerd, zoals de automatisering bij de belastingdienst.

De Griekse oud-minister van Financiën Yannis Varoufakis ziet geen reden voor feest, zegt hij tegen de Duitse krant Bild:

“Griekenland staat op hetzelfde punt, bevindt zich in hetzelfde zwarte gat, en het zinkt er iedere dag dieper in weg. Ook omdat de besparingsrichtlijnen van de schuldeisers investeringen en consumptie verhinderen. De staatsschuld is niet kleiner geworden, maar nog toegenomen. “We hebben nu alleen meer tijd om nog meer schulden terug te betalen”, zei de oud-minister. Maar de staat is nog steeds bankroet, de bevolking is armer geworden, bedrijven gaan nog steeds failliet en het bruto binnenlands product is ongeveer 25 procent gedaald.

De staatsschuld bedraagt 180 procent. De geïnde belastingen vloeien vooral naar de Europese schuldeisers. De Griekse premier Tsipras pleit dan ook voor het – deels – kwijtschelden van de schulden.

cc-foto: Marc Lozano

Geef een reactie

Laatste reacties (227)